Heda marknad – bara egentillverkat, hantverk och konst

På lördagen lockades omkring 5000 personer till den efterlängtade marknaden i Heda med utställare från trakten i sekelskiftsanda.

Viviane Mansfield berättar hur tanken till marknaden startade. "Jag flyttade till Heda 1990 och ville då skapa ett forum för alla konstnärer här. Jag öppnade upp bottenvåningen på mitt hus, men alla fick inte plats. Jag fick dåligt samvete och tanken på en dag för konst och hantverk föddes".

Viviane Mansfield berättar hur tanken till marknaden startade. "Jag flyttade till Heda 1990 och ville då skapa ett forum för alla konstnärer här. Jag öppnade upp bottenvåningen på mitt hus, men alla fick inte plats. Jag fick dåligt samvete och tanken på en dag för konst och hantverk föddes".

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2022-07-03 14:35

– Det är verkligen jättekul och fantastiskt, säger Vivian Mansfield som är initiativtagare till marknaden och aktiv i föreningen Heda kulturstråk som arrangerar marknaden.

Stämningen på marknaden är på topp och det handlas hantverk, växter och bakverk. Marknaden startade 1993 och har genomförts årligen sedan dess med undantag för två års pandemi. Allt på marknaden ska vara egentillverkat och andan på marknadens osar tidigt 1900- tal. 

undefined
Anders Hälleljung från Borghamn gör egentillverkade korgar i sitt marknadsstånd. Han berättar om de mindre burkarna som han började göra när ett företag efterfrågade något att ha dumlekolor i. "De brukar kalla mig Korg-Anders", skrattar han.
undefined
Marie- Louise Fransson från Hjo och Lena Hovmark från Borghamn är på marknaden för första gången. "Vi har varit här som besökare många gånger, men första gången som utställare", säger Marie-Louise. "Nu när vi är pensionärer gör vi det som vi tycker är roligt utan krav", säger Lena.

– Karaktären på marknaden är viktig, den får inte ändras, det är jätteviktigt att hålla fast vid det. Det finns en del krav och jag är ganska petig. Börjar man ge efter någonstans så faller allting. Bland annat ska försäljarna ha tidsenlig klädsel. Besökare får också gärna klä sig tidsenligt, men det är absolut inget krav. 

undefined
Josef Wahlin kommer från Ask utanför Motala. Han säljer sina svarvade alster, vilket är hans hobby sedan fem år tillbaka. Han använder bland annat en Japansk brännarteknik på sina alster. "Det är roligt och det är mycket folk. Många har nog längtat efter marknaden".
undefined
Att åka häst och vagn är ett traditionsenligt inslag på marknaden.

Marknaden har haft uppehåll under pandemin.

– Det var jättetråkigt. Speciellt för alla utställare, säger Vivian Mansfield. I år har många hört av sig och vi har fått säga nej till en hel del. Det är tråkigt, men vi har ett visst antal platser. 

undefined
Vivian Mansfield visar upp kartan över området. "Många hör av sig och vill ställa ut på marknaden. Det finns 150 marknadsplatser, men vissa har dubbla bord så det brukar bli omkring 130 olika utställare. Många återkommer varje år och vill ha samma plats".
undefined
Jakob och Emma Hermelin besökte marknaden i tidsenlig klädsel.

Emma och Jakob Hermelin blev glada när deras mamma berättade om att man kunde klä sig i tidsenliga kläder.

– Det är kul att klä ut sig, tyckte den här klänningen passade, säger Emma.

undefined
Michael Ernst och Sissela Wasén kom som tradition i skepnad av Pettsson och Findus. Sissela berättar varför det är just dessa karaktärer. "Vi brukar vara frivilliga att plocka disk på serveringen i Hembygdsgården. Michael dök upp i sina vanliga arbetskläder och hatt i solgasset för några år sedan och folk frågade om han klätt ut sig till Pettson. Någon frågade 'Var har du Findus då?'. Året därpå fixade jag Findus utstyrsel, och på den vägen är det".

Sissela Wasén och Michael Ernst har valt en annan typ av utklädnad.

– Det blir mycket roligare att jobba om man showar i karaktär under tiden. Och även gå omkring på marknaden, så kul med alla barn som vill prata med oss, säger Sissela.

Karta: Heda marknad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!