Tryggare när all äldrevård samlas på en plats

Nu samlas allt som handlar om äldreomsorg i Ödeshögs kommun på en plats. Solgården vid Tranåsvägen blir ett nytt nav.

Erja Kumpulainen på väg in i de nyrenoverade lokalerna. Här skapas det nya navet för all äldreomsorg i Ödeshög.

Erja Kumpulainen på väg in i de nyrenoverade lokalerna. Här skapas det nya navet för all äldreomsorg i Ödeshög.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Ödeshög2020-10-05 10:00

Solen skiner över Ödeshög. Himlen är hög, lönnarna brinner i höstfärger. Vi är på väg till Solgården i Ödeshög.

Här läggs just nu sista handen vid det nya äldrecentret, där all kompetens inom omsorgen samlas.

– Hemtjänsten, som tidigare låg vid Nygatan, flyttade hit 2018. Nu kan även rehab och hemsjukvården komma hit. Tidigare kunde de inte samverka och hjälpa varandra, berättar enhetschefen Erja Kumpulainen. Det var mycket logistik och trafik, nu blir vi mer effektiva.

De nyrenoverade lokalerna är ännu ganska tomma. Allt är inte inkopplat och inflyttat, dessutom är all personal på språng hos gamla som behöver dem. Det är ljust och målat i vilsamma färger, hantverkarna samlar ihop sina tomkartonger och skämtar lite. Inte en enda äldre person syns till.

Men det ska snart bli annorlunda. Förra onsdagen beslutade kommunen att öppna för besök på äldreboenden och i lördags stod Lysingsrummet klart på Solgården. Där är det möjligt att hålla avstånd, det finns en särskild entré för besökande och värdar hjälper de gamla att ta sig till besöksrummet.

– Det är lite stökigt just nu, säger Erja Kumpulainen. Den legitimerade personalen flyttar från Lysingsrummet, så att vi kan ta emot besökare där.

– Coronaläget i Ödeshög har varit lugnt, avslöjar hon. Region Östergötland rapporterar noll fall här.

Hon är nöjd med satsningen, det blir enklare att samarbeta och tryggare för personalen. I det nya äldrecentret kommer 100-150 personer att arbeta. Bland sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter pendlar fler än hälften från andra orter i Östergötland, men övrig personal på boenden och i hemtjänsten kommer från orten.

– Det är bra att kunna stötta när någon blir sjuk tills en vikarie hinner komma.

Erja Kumpulainen visa också ett helt tomt rum, där det krävs en del fantasi för att tänka sig den framtida bilden. Målet är att sjuksköterskorna här inne ska kunna arbeta med videosamtal och undersökningar genom digital teknik. Med virtuella möten blir ett läkarbesök sex milen bort i Motala inte så besvärligt. 

– Här ska man kunna ta del av alla möjligheter, men med personal man redan känner, säger Erja Kumpulainen. Vi hoppas bli ett pilotprojekt vad gäller digitalisering av vår hälso- och sjukvårdsverksamhet. Vår förhoppning är att få ny utrustning hit framåt vårkanten så att vi kan vårda och behandla fler människor hemma.

Så bokar du besök

När du bokat ditt besök kan du informera din närstående och personalen på avdelningen. Den boende får hjälp till besöksrummet av personal.

Besökstiderna är kl 10-12 och 13-17 alla dagar, samt kl 17-20 torsdagar och fredagar.

Besök förbokas på telefon, 070-212 49 85, och gäller en timme. Högst fem personer får komma vid varje tillfälle.

För besökande finns en separat ingång vid dagverksamheten på Ringvägen 2B.

Om du så bara känner dig lite sjuk ska du stanna hemma.

Karta: Tranåsvägen 10
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!