Tre partier lägger ner i Ödeshög

Bristen på engagemang är en utmaning för kommunpolitiken i Ödeshög. Inför valet 2022 kastar tre partier in handduken.

Charles Eriksson lägger det politiska uppdraget på hyllan till valet 2022, men han räknar inte med att stänga dörren helt. "På något sätt kommer man nog göra sin stämma hörd ändå."

Charles Eriksson lägger det politiska uppdraget på hyllan till valet 2022, men han räknar inte med att stänga dörren helt. "På något sätt kommer man nog göra sin stämma hörd ändå."

Foto: Karl-Johan Norén

Ödeshög2022-02-21 15:00

Tre av åtta politiska partier i Ödeshögs kommunfullmäktige lägger ner sin verksamhet till nästa val, något som Svt är först med att rapportera om. Det är de små partierna, Ödeshögspartiet (2 mandat), Miljöpartiet (1 mandat) och Feministiskt initiativ (1 mandat), som försvinner. Kvar blir Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Den gemensamma uppfattningen bland partierna som lägger ner är att engagemanget är för lågt för att man ska kunna fortsätta.

– Vi är för få engagerade medlemmar helt enkelt och då blir det svårt att få ihop det, menar Baharan Raoufi-Kvist (FI).

Ödeshögspartiets ordförande Charles Eriksson har suttit i kommunfullmäktige sedan 1973, först för Socialdemokraterna och de senaste 12 åren för Ödeshögspartiet. Inför nästa mandatperiod känner han sig redo att lägga den rollen på hyllan.

– Vi har gjort det vi kan under de här tolv åren och alla verkar trötta. Det har varit tolv roliga, arbetsintensiva och jobbiga år. Jag har ju hållit på med politik sedan 70-talet, och som partiordförande står man alltid i ljuset när man gör saker och ting, så jag tycker att jag kan ta det lite lugnt nu.

Helt fri från politik verkar den nya vardagen dock inte bli.

– Jag kommer säkert följa politiken i Ödeshög i alla fall. Det finns ju insändarsidor och medborgarförslag och allt sånt, så på något sätt kommer man nog göra sin stämma hörd ändå.

Har du några andra planer nu när du får det lite lugnare?

– Jag håller på och skriver en bok om folkrörelserna i Ödeshög. Och så håller jag på med lite andra grejer, astronomi och modellbyggeri bland annat.

undefined
Karin Langhard och Baharan Raoufi-Kvist känner båda att det politiska uppdraget tar för mycket tid och energi när engagemanget brister. "Jag ska ta en paus och fokusera på att vara förälder", säger Baharan.

För Karin Langhard (MP) och hennes kollegor är det den tunga arbetsbördan som till slut har blivit för mycket.

– Vi är för få som jobbar helt enkelt. Det har varit lite gränsfall till för mycket jobb även här mandatperioden, så till nästa mandatperiod lägger vi Miljöpartiet vilande.

Det är inte engagemanget som saknas, menar hon, utan antalet engagerade.

– Det är många som är väldigt aktiva i flera saker, som jag i kulturhuset, eller i byalaget i Boet. Det finns väldigt mycket engagemang, men de som är engagerade gör ofta för mycket. Man vill göra massor och då måste man göra mer än vad man orkar för att det är så få som gör.

Vad Karin själv ska syssla med framöver vet hon inte än.

– Jag har inte bestämt mig ännu om jag ska fortsätta vara aktiv i politiken eller om jag bara ska ägna mig åt kulturhuset. Vi får se.

Baharan Raoufi-Kvist (FI) lämnade sitt uppdrag i kommunfullmäktige redan i december 2021 på grund av tidsbrist. I höst följer partiet samma spår. Baharan tror att det ofta är just tiden som skapar svårigheter när det kommer till lokalpolitiken.

– Det handlar mycket om att man måste ha rätt privata förutsättningar. Man måste ha tid att lägga på en fullmäktigepost eller en styrelsepost. Sen måste det fungera med det jobb och den familjesituation man har också. Jag själv till exempel har småbarn och ett ordinarie jobb som jag måste hinna med.

Även om det bara blev en mandatperiod för Feministiskt Initiativ i kommunfullmäktige är Baharan Raoufi-Kvist nöjd med vad de har åstadkommit.

– Vi har bland annat lyft frågan om arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö inom vården. Det är något som vi har satt på agendan som inte fanns innan. Sen har vi tillfört ett helt nytt perspektiv på politiken i Ödeshög.

Så gick valet 2018

Så här såg valresultatet och fördelningen av Ödeshögs kommunfullmäktiges 35 mandat ut efter valet 2018.

Kristdemokraterna: 34,3% (12 mandat)

Socialdemokraterna: 20,2% (7 mandat)

Moderaterna 12,2% (4 mandat)

Centerpartiet: 11,0% (4 mandat) 

Sverigedemokraterna: 10,7% (4 mandat)

Ödeshögspartiet: 4,3% (2 mandat)

Miljöpartiet: 2,6% (1 mandat)

Feministiskt Initiativ: 2,2% (1 mandat)

Liberalerna: 1,2% (0 mandat)

Vänsterpartiet: 1,0% (0 mandat)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!