-- Dessa tio är aktiva rasister så till vida att de öppet uttrycker sådana åsikter. Däremot är få av dem öppet organiserade, säger Anita Bjärgvide från Exit i Motala.
De flesta av dem hon känner till är vuxna personer, en är under 18 år. Hittills har inte Ödeshög varit med om några omfattande värvningskampanjer där flygblad eller klistermärken kommit till användning.
-- Inte än, därför tycker jag det är bra att Lysingskolan är ute i tid. För det här är nånting som kanske inte sker helt öppet, men i mina samtal med eleverna har jag förstått att dessa personer har synts vid Lysingskolan åtminstone vid ett tillfälle.
Närpolischef Rolf Pettersson anser inte att det finns några belägg för att det skulle finnas tio aktiva rasister i Ödeshög. Däremot finns det enligt polisen några före detta nazister som har flyttat till orten, men de har inte visat tecken på någon aktivitet.
-- Vi har hört ryktesvägen att några skulle gå runt i samhället med tröjor med någon slags rasistsymbol, men det spaningsarbete som lagts ner har inte kunnat bekräfta det, säger Rolf Pettersson.
Även läraren Patrik Lundström har andrahandsuppgifter om viss aktivitet för en månad sedan. Rasister i en vit bil ska ha stannat till vid Stora torget i Ödeshög och försökt kalla till sig ungdomar.
Anita Bjärgvides säger sig bygga sina kunskaper om förhållandena i Ödeshög på de kontakter föreningen har med personer som bor i samhället. Anita Bjärgvides uppfattning är att rasisterna huvudsakligen är inflyttade till Ödeshög.
-- De söker sig till mindre orter i stället för storstäder, för där har de nästan inte längre någon chans.
Rasism, kriminalitet och drogmissbruk har diskuterat under två temadagar i Ödeshög, i onsdags och torsdags. Då fanns föreningen Exit på plats för att föreläsa och prata med elever på Lysingskolan, skolpersonal och föräldrar. Föreningen organiserar avhoppade rasister men finns även till som stöd för utsatta tjejer och invandrare.
Även om rasism är det mest laddade ämnet, ville Exit bredda temadagarna till att handla om det mesta som kan rymmas inom begreppet utanförskap. För allt detta hör ihop och måste ventileras kontinuerligt.
-- Punktinsatser är ofta helt verkningslösa. Det krävs ett fortlöpande arbete för att höja beredskapen, säger Anita Bjärgvide.
Förutom Anita Bjärgvide fanns ytterligare tre medlemmar från föreningen på plats för att berätta om sina erfarenheter, däribland den kände före detta nazisten Anders Högström.
Exit upplevde eleverna i Ödeshög som kunniga och engagerade. Framför allt efterfrågade de stöd i de situationer när elever utsätts för glåpord.
-- Vi hade en diskussion om det som sägs är så allvarligt eller om det bara handlar om ett slags språkbruk. Det är bra att lyfta den frågan, sade Anita Bjärgvide.
Två av de elever som lyssnade på medlemmarna från Exit var Oskar Ax och Louise Nilsson. De tyckte det var bra att skolan har tagit dit föreningen, bra att alla fick höra hur det kan gå. Hur det kan som börja med mobbning kan leda vidare till brottslighet och drogmissbruk.
Eleverna anser inte att det finns någon uttalad rasism på skolan. Främlingsfientlighet är inget som eleverna direkt brukar tala med varandra om, däremot situationer som kan handla om mobbning och att vissa stöts ut ur gemenskapen.
-- Det är ingen som går och skriker "hej, jag är rasist". Man kan tycka ibland att vissa beter sig lite lustigt. Men det är helt klart på skämtstadiet, samtidigt som jag tycker att det är dumt att det blir så, säger Oskar Ax.
Organisatören och ungdomsledaren Anki Ramevik är mycket nöjd med temadagarna för nu har dessa frågor börjat diskuteras av många. På det här sättet nåddes flera hundra personer av budskapen, främst elever och personal på Lysingskolan. Onsdagskvällens ungdomskafé på Bistro besöktes av över 70 ungdomar, och kvällen därefter kom omkring 35 föräldrar till Exits föreläsning.
Temadagarna var den sista programpunkten för ett EU-projekt som Ungdomens hus i Ödeshög ansvarat för.