"Tåkern är inte problemet"

Markägaren Claes Hultberg reagerar starkt negativt på förslaget att köpa in översvämningsdrabbade områden kring Tåkern. Han menar att det är bättre att angripa orsaken till problemet, Disevidån.

Foto:

ÖDESHÖG2007-08-14 00:00

- Det är inte Tåkern som översvämmat åkrarna. Det är Disevidån som gått genom sina bräddar på grund av misskötsel, säger Claes Hultberg, markägare på Karlsfors gård vid Disevidån.

Det var i Corren förra veckan som Gebbe Björkman, ordförande i Ödeshögs naturskyddsförening, föreslog att Tåkernfonden skulle köpa in de översvämningsdrabbade områdena runt Tåkern för att återställa sjön som den var för 50 år sedan.

- Det är bara nostalgi, naturen blir aldrig som den varit igen, säger Claes.

50 års misskötsel

Disevidån blir torr sommartid och då växer bland annat träd upp. Sen kommer vattnet inte fram och spränger sina vallar och rinner ut på åkrarna istället. Inget har gjorts i ån på 50 år och dammarna har förfallit och vuxit igen, berättar Claes. Det som behöver göras är en rensning av träd i vattnet och upprustning av damanläggningarna. Mellan dammarna håller man vattnet när det är torrt och släpper på för fullt när det är mycket vatten. Fungerar det så slipper man översvämningar, fortsätter han.

Reservat ingen lösning

Claes Hultberg tror inte att ett reservat är lösningen. Gör man som Gebbe Björkman föreslog så blir skötseln av reservatet lidande och det går under, tillägger han. Det är det frivilliga arrangemanget som är lösningen, ett samarbete mellan kommunen och markägarna runt ån och som gemensamt måste se verkligheten, uttrycker han.

Ån är Tåkerns största tillflöde och är illa skött, så det är stora kostnader med att börja röja upp, så det behövs starthjälp, säger Claes. Hans idé är att bilda någon form av förening. Det finns ett stort intresse bland bönderna omkring ån. De flesta har samma måttstock: att lämna marken i bättre skick än när man tog den.

- Vi får ju inte sköta ån som det är idag. Sen är det kommunens sak att kalla samman samtliga markägare runt ån, tycker Claes.

- Jag måste ändå berömma Gebbe Björkman för att han är ärlig och sätter ut sitt namn medan andra oftast är anonyma. Vi skulle behöva sätta oss ner och diskutera, fortsätter han.

Bromskloss

Förra året fick Claes tillstånd av myndigheterna att rusta upp dammanläggningen och rensa bort de träd som vuxit upp i ån på hans mark. Inte för att han drabbats själv av översvämningarna utan av eget intresse för miljön. Han jämnade ut lite gräs på sidan av sin åker för att kunna köra ner grävmaskinen till ån. Då drog myndigheterna in tillståndet på grund av en anonym anmälan om att ett terrängfordon (grävmaskinen) kört för nära ån på Claes egen mark.

- Myndigheterna i Linköping är en bromskloss. De ställer till det för åtgärder. De måste lära sig att stå fast vid sina beslut, säger Claes Hultberg.

Claes Hultberg tror inte på idén att låta Tåkern se ut som den gjorde för ett halvsekel sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om