Rökstenen tros ha rests någon gång under 800-talets första hälft, men det skulle ta lång tid innan man förstod att den stora stenen var någonting annat än bra byggnadsmaterial.
– Den var inmurad i en byggnad som tillhörde Röks medeltidskyrka när man upptäckte den på 1600-talet, säger Frida Lagerqvist, guide vid Rökstenens besökscentrum.
Det var först när den gamla kyrka revs på 1800-talet som man upptäckte att stenen hade runor på alla sidor, och några år efter denna upptäckt lät man resa stenen utanför den nya kyrkan.
– Först stod den här inne på kyrkogården, men kyrkvaktmästaren blev arg eftersom besökarna förstörde hans nykrattade gångar, så man flyttade ut den 1933, säger Frida Lagerqvist.
Att flytta den väldiga stenen, trots att det bara rörde sig om några meter, kan inte ha varit lätt. Rökstenen väger hela fyra ton och i sin fulla längd mäter den närmare fyra meter.
Besökscentrumet är i förhållande till Rökstenen en mycket ungt påfund, som sedan 2010 är öppet klockan 10–17 under hela sommaren, med en daglig guidning klockan 12.
– Många i området satsar seriöst och långsiktigt på besöksnäringen, och den satsningen är vi en viktig del av, säger Åse Theroell, som driver Rökstenens besökscentrum.
Många av besökarna som stannar till vid Rökstenen är spontanbesökare, men framöver hoppas man kunna bli ett utflyktsmål som turistbussar planerar in i sin rutt.
Alfred Wistedt och Max Forssell, från Linköping, var på väg mot Vättern för att bada då de körde förbi stenen, och Alfred sa att de prompt var tvungna att stanna.
– Det är första gången jag ser Rökstenen, men jag har hört talas om den tidigare, säger Max Forssell, som erkänner att hon är en smula imponerad av den väldiga stenen.
Greger Andersson och hans dotter, Linnea Andersson, var inte på väg mot Vättern utan mot Vänern. De var på väg hem till Kil i Värmland, men stannade till vid Rökstenen.
– Vi har läst om Rökstenen i skolan, säger Linnea, som precis som sin pappa såg stenen för första gången.
Rökstenens inskrift, som fragmentariskt berättar en säregen och dunkel historia om forntida kungar och hövdingar, anses med sina 760 tecken vara världens längsta runinskrift.
– Vad som står på stenen vet man, säger Frida Lagerqvist, men innerbörden av vad som står är fortfarande någonting som det finns olika teorier om.
Många menar att inskriften berättar en mängd historier ur en förlorad mytologi, och Rökstenen brukar ibland kallas för den svenska litteraturhistoriens äldsta bevarade verk.