Här, mitt i Ombergs vackraste natur, finns ett av Svenska turistföreningens första vandrarhem, kanske rentav det allra äldsta. Det invigdes 1933.
Det ägs av Sveaskog och arrenderas av STF, men den som driver det är Hanna Theel. I början av året såg framtiden ljus ut.
– Jag hade jättemycket bokningar, många grupper, och året såg bra ut. Men allting bara försvann i slutet av mars. I april och maj blev det ungefär lika illa. I juni började folk komma tillbaka och sedan har vi haft fullt.
Hanna Theel driver också Tåkerns vandrarhem i Svanshals, och 2018 skrev hon på ett treårskontrakt för Stocklycke.
– Jag investerade en del här och planen var att bygga fler rum för att få upp ekonomin. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna köpa fastigheten när hyreskontraktet gick ut, och jag var i inledningen av det när corona bröt ut.
Pandemin blev slutet för alla framtidsplaner på Stocklycke.
– Jag kan aldrig ta igen det jag förlorade, konstaterar hon.
Sveaskog har varit hyresvärd i ett antal år, men 2018 styckades fastigheten av.
– Vi är ett skogsbolag som bedriver skogsbruk, förklarar Albin Augustsson, fastighetsansvarig på Sveaskog.
– Vårt uppdrag är nu att avveckla arrenden och hyresavtal som inte har med verksamheten att göra.
Han berättar att Sveaskog just har sålt en liknande fastighet på Hunneberg, Bergagården. Som med andra tomter, hus och områden de säljer kommer Stocklycke läggas ut till försäljning på deras hemsida.
– På sveaskog.se lägger vi ut tomter, hus och områden som vi säljer. Än så länge har Stocklycke inte kommit ut, vi har inte heller någon prislapp klar än.
Stocklycke är en central plats för besökarna på Omberg. Har Sveaskog intresse av att verksamheten fortsätter?
– Det skulle vi gärna se, säger Albin Augustsson, men ekonomin går först. Vi är ett statligt bolag som måste ta tillvara ägarintressena.
Hanna Theel är inte glad över utvecklingen.
– Det är väldigt sorgligt, men situationen har blivit omöjlig. Jag var tvungen att korttidspermittera min anställda och har fått jobba mer själv, trots att öppettiderna har begränsats. Jag måste rädda vandrarhemmet i Svanshals också.
Där ska verksamheten nischas ännu mer mot grupper.
– Själv vill jag ha ett annat jobb och leva ett mer normalt liv, vad nu det innebär, säger hon och skrattar. Och så hoppas jag förstås att någon ska ta över här. Det är viktigt för Omberg.