Den 8 januari bjuds allmänheten in till församlingshemmet i Rök för att prata om dess framtid. Ska det fortsätta drivas som församlingshem där olika verksamheter kan husera i lokalerna – eller ska det säljas?
Kassören Ove Bäck, 75, hoppas några yngre personer kommer vilja ta över driften:
– Vi tycker att vi orkar inte med det längre. Antingen måste vi ha in nytt folk eller fundera på om vi ska sälja eller göra något annat med det.
Den nuvarande styrelsen har skött ruljansen i församlingshemmet sedan 2009. Då ville Svenska kyrkan sälja församlingshemmet, men det visade sig att kyrkan saknade lagfart. Kyrkan ägde alltså inte församlingshemmet. Då letade Ove Bäck och en granne rätt på stiftelsehandlingarna från 40-talet när det bildades och läste på om stadgarna. Där framgick att församlingshemmet kunde hyras ut för att tillhandahålla lokaler för "kyrklig evangelisk verksamhet i Rök".
En styrelse bildades och övertog driften och på den vägen är det.
– Då hade vi stor verksamhet i församlingshemmet. Kanske sju, åtta verksamheter i veckan, ungdomsverksamhet huvudsakligen. Sedan dog den stora eldsjälen Jerker Sandegård och vi har blivit äldre. I pandemin så försvann mycket verksamhet. Jag tycker att det är för mycket arbete i förhållande till den verksamhet som är där.
För närvarande arrangeras tre aktiviteter i församlingshemmet: kyrkan har barnkör en gång i veckan och en gång i veckan arrangeras ungdomsverksamhet för elever i årskurs åtta och uppåt. En gång i veckans hålls även kurs i qigong.
– Hela tiden har pastoratet bidragit med pengar, 45 000 kronor per år. Vi började med noll kronor i behållning och sedan har vi byggt upp ekonomin. Och vi har gjort en hel del renoveringar under åren. Vi satte först in bergvärme i både församlingshemmet och bostaden. Vi har även satt in ett nytt kök i bostaden och lagt på ett nytt tak.
Men 14 års arbete börjar ta ut sin rätt, enligt Ove Bäck som tillsammans med fem, sex personer ansvarat för verksamheten.
Genom träffen den 8 januari kl 19.00 i Röks församlingshem hoppas de locka nya intressenter.
– Vi vill göra ett sista desperat försök att få någon att ta över. Det finns ju inga direkta samlingslokaler. Skolan finns mitt emot men det är inte så lätt att komma in och hålla verksamhet där, det är en rad omständigheter som styr det, säger Ove Bäck.