Det var i förra veckan som EU-förordningen presenterade en första lista över de arter som ska förbjudas och bekämpas i Sverige. Förordningen syftar till att ta itu med problemet med invasiva främmande arter i våra naturvatten. På listan finns 37 arter, däribland signalkräftan.
Under hela 2016 är det fortsatt tillåtet att transportera och sälja levande signalkräftor för konsumtion.
Kräftorna måste dock vara i slutet förvar så de inte kommer i kontakt med naturvatten som sjöar, dammar, vattendrag eller hav.
Flera fiskare och företagare är oroliga.
Maria Carlén, ägare till Carlénfisk i Jönköping, är en av många företagare som kommer att drabbas hårt av direktivet.
– Jag förstår inte hur politiker tänker. Vi som lever på fiskenäringen var inte förberedda på det här. Det finns ingen handlingsplan från varken myndigheter eller politiker, säger hon.
Oron över nästa års säsongs kräftfiske är påtaglig. Nästa år slår säljförbudet in.
– Förbudet slår hårt på vår verksamhet. 50 procent av våra inkomster kommer från kräftfisket. Vi tvingas dessutom att göra oss av med halva vår personalstyrka. Vi som driver företag måste veta hur vi kommer att kunna fortsätta driva vår verksamhet, säger Maria Carlén.
Kristdemokratiska riksdagsledamoten Magnus Oscarsson spär inte med orden över sin besvikelse och bestörtning om EU:s förbudslista. Och han reagerar främst mot kräftförbudet.
– Det här är ju väldigt allvarligt. Signalkräftan spelar en viktig roll för yrkesfisket i Vättern. Regeringen måste stoppa det kommande säljstoppet för signalkräftan. Runt hela Vättern är yrkesfisket nästan helt beroende av signalkräftorna som för övrigt står för cirka 95 procent av det infiskade värdet i sjön, säger han.
Magnus Oscarsson säger vidare att sådana övernitiska byråkratiska direktiv från EU skapar stort missnöje bland människor och fiskeföretagare.
– EU är inte till för att stoppa kräftskivan, säger han.
Magnus Oscarsson kräver svar från miljöministern Karolina Skog om hur hon kommer att agera i frågan.
– Det är inte rimligt att nästa år införa totalstopp på försäljning av signalkräftan i Sverige. Signalkräftans ekonomiska betydelse för landsbygden är svår att skatta exakt eftersom en stor del av fisket sker på privat vatten och i liten skala, men det rör sig om flera hundra miljoner kronor.
– Säljförbudet kommer dessutom att innebära att färre kommer få möjligheter att äta svenskfångade kräftor på kräftskivorna i framtiden. Jag tycker det är helt orimligt och jag vill därför veta vad miljöministern tänker göra för att ändra beslutet, säger Magnus Oscarsson.
Corren har försökt nå miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Eric Bucht utan framgång.
Lorentz Tovatt, politisk sakkunnig på miljödepartementet, säger att det är för tidigt att säkert veta hur hårt förbudet kommer att slå mot yrkesfiskare. Han tror inte att förbudet mot signalkräftan kommer att ha en stor påverkan.
Men hur blir det med säljförbudet nästa år?
– Vi jobbar på en handlingsplan. Förövrigt har vi inga kommentarer, säger Lorentz Tovatt.