Statsvetaren från Ödeshög tror på systemet

Statsvetaren Tommy Möller har följt svensk politik under flera decennier. Mycket har förändrats under åren och samtalstonen har hårdnat betydligt. Han är dock inte särskilt oroad över utvecklingen.

Statsvetaren Tommy Möller forskar om svensk politik. Det är kul – men jämfört med fotbollen vinner den senare.

Statsvetaren Tommy Möller forskar om svensk politik. Det är kul – men jämfört med fotbollen vinner den senare.

Foto: Sören Andersson/Stockholms universitet

Ödeshög2023-02-19 17:00

För 44 år sedan lämnade Tommy Möller hemmet utanför Ödeshög och for till Uppsala. Där tänkte han studera juridik, men blev snart mer intresserad av statsvetenskap.

– Till en början hade jag ett partipolitiskt engagemang och var med i Muf några år. Men jag upptäckte att det var betydligt roligare att analysera än att utöva politik. Därefter har jag röstat på olika partier.

Sedan drygt 20 år är han professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Huvudsakligen har han forskat om de politiska partierna och han medverkar titt som tätt i massmedierna när det behövs analyser av partipolitik och det parlamentariska läget.

Tommy Möller har också flera gånger varit med och gjort så kallade valkompasser.

– De ger inget exakt svar på hur du ska rösta men visar vilka partier du står närmast. Vi har en nära dialog med partierna när vi gör kompasserna och ofta vill de vara med och påverka. Men det är vi forskare som bestämmer utformningen.

Det har hänt mycket i det politiska landskapet sedan Tommy Möller började intressera sig för politik på 1970-talet. En förändring är att partierna är fler i dag och den parlamentariska situationen betydligt mer instabil.

Han har också kunnat notera hur olika ideologiska strömningar har avlöst varandra.

– Då hade vi haft en lång period där Socialdemokraterna hade styrt och satt sin prägel på samhällsdebatten. Sedan ersattes det av en liberal dominans som betonade individualism och frihet. Den har i sin tur utmanats av en konservativ och nationalistisk våg.

Tommy Möller tycker sig se ett mönster. Om en ideologi får prägla samhället under lång tid blottar den till slut sina avigsidor. Socialdemokratins folkhem började uppfattas som stelbent och byråkratiskt. Liberalismen erbjöd en lösning med avregleringar och valfrihet.

– Nu tycker många att individualismen har drivits för långt och att det lett till rotlöshet och brist på gemenskap. Klyftorna har ökat, och det har inte varit till gagn för sammanhållningen. Det bär i stor utsträckning upp den konservativa vågen som kommit. Sedan får vi se hur länge den varar.

En intressant sak är hur partierna hela tiden förändras i takt med samhället, menar Tommy Möller. Här framhåller han hur viktigt det är att trots allt behålla en kontinuitet. Paradexemplet är Moderaterna som under en period blev ”Nya Moderaterna”.

– Det var en framgångssaga under flera år innan man fick betala ett högt pris för den radikala omläggningen. De nya anhängarna var inte så partilojala, och kärnväljarna blev osäkra på vart partiet var på väg.

Fotbollsälskaren Tommy Möller slås ibland av likheterna mellan favoritsporten och det politiska spelet.

– Båda handlar om att lägga upp strategier, att utnyttja motståndarens svagheter, att försöka spela sitt spel och hitta ett nytt sätt när det inte fungerar. Sedan måste jag ändå säga att fotbollen trumfar politiken som underhållning.

Den politiska samtalstonen har hårdnat sedan han började som forskare. Polariseringen har ökat och slår ibland över i rent hat, något som underlättas av internet och sociala medier.

Är du orolig över utvecklingen?

– I grunden har jag en stark tilltro till vårt politiska system och våra företrädare. Det är klart att jag kan ställa mig undrande i enskilda fall, men inte så att jag är nervös för att det ska gå åt pipsvängen.

Just nu arbetar Tommy Möller med en bok med anledning av att det nästa år är 50 år sedan den nya regeringsformen tillkom. I den ska han och andra forskare reda ut varför denna grundlagsändring genomfördes och hur den har fungerat.

Tommy Möller har bestämt sig för att jobba några år till. Att bli 65 förändrar inte särskilt mycket.

– Men jag får planera på ett nytt sätt. Att handleda en doktorand är ett åtagande på kanske sex år, så jag ska inte åta mig några nya doktorander.

Och sedan? Han lär inte sluta skriva om politik i alla fall, och kanske kan han göra det lite friare som pensionär.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Tommy Möller

Fyller: 65 år den 20 februari.

Gör: Professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Bor: Uppsala. Sommarbostad i södra Östergötland.

Familj: Frun Anna som är advokat, två barn, två barnbarn och en hund.

Om att fylla 65: ”Tiden har gått väldigt fort. Jag blev omtumlad häromdagen när jag erbjöds pensionärsrabatt i mataffären.”

Senast lästa bok: ”Allt jag finner i er ska jag finna i mig” av Malin Ekman.

Tittar på: ”Mycket fotboll. Jag håller på Djurgården och ser ofta även bortamatcherna.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!