Under förra veckan ryckte räddningstjänsten ut på två soteldar i Ödeshög under samma kväll. Väderförhållandena som rått på slutet har ökat faran för soteldning, förklarar Jörgen Nielsen räddningschef på räddningstjänsten i Ödeshög.
– Det finns en större risk när det blåser kraftiga vindar, temperaturen ligger runt nollan och det regnar. Kraftig blåst skapar ökat drag i rökkanalen som kan dra med sig glöd och värme från eldstaden upp i rökkanalen.
Sot och tjära kan fatta eld långt uppe i rökkanalen och då finns risken att det bildas gnistor som slår ut från skorstenen och skapar ett gnistregn.
Sotaren Hans Carlsson på Rovent i Motala konstaterar också att det ihållande lågtrycket under hösten kan ha påverkat eldandet för många.
– Det har nästan varit fyra månader med regn, det kan göra att det är svårt att få drag. Då brinner det inte som det ska och till följd kan det ligga och pyra, vilket ökar risken för soteld.
Han poängterar även att eldstaden inte alltid beter sig som vanligt när kraftiga vindar påverkar draget i skorstenen.
– Man bör vara lite mer försiktig vid dessa omständigheter. Man får lägga i mindre ved och strypa spjället något för att minska risken att glöd blåser upp i skorstenen. Däremot ska man inte strypa spjället helt.
Jörgen Nielsen konstaterar att större mängder sot i rökkanalen ökar risken för soteld och gnistorna kan smyga sig in under tegelpannor på huset.
– Därför är det är viktigt att hålla koll på sitt tak och se över att det är helt.
Hur minimerar man sot i skorstenen?
– Genom återkommande rengöring, sotning, säger Hans. Det är lagstadgat. Sedan beror det på vilken typ av sot som finns, om det är mycket tjära är risken större.
Det kan också vara lätt att få soteld när sotaren precis har sotat.
– Vi lösgör sotet men får inte bort allt. Vid sotning kan tjära ruggas upp och gnistor har då lättare för att sätta fyr. Om man har eldat felaktigt blir det mer sotmängd och tjära bildas.
Jörgen Nielsen poängterar vikten av att elda på ett bra sätt.
– Använd ved och inget annat, inga kartonger eller plaster. Det ska vara ren och torr ved och ha tillräcklig luftmängd vid eldningen. Man ska se att det är ljusa, fina lågor och det ska brinna ordentligt. Det är även jätteviktigt att man sotar sina eldstäder enligt de frister som är förelagda för respektive eldstad.
Kan man elda dygnet runt?
– Man ska inte stoppa in ved hela tiden, då blir det för varmt. Tilluften måste vara öppen, mindre drag gör att veden får mindre syre. Många stryper draget när det är full fyr, men det är inte bra. Eldstaden måste också vila.
Vad är vanliga fel vid eldning?
– Många är ovana att elda, de kanske aldrig har gjort det förut, säger Hans Carlsson. Förra vintern, när elen blev dyr, började folk elda som tusan. Vi hade hur mycket jobb som helst med att godkänna eldstäder som inte använts på länge. Sedan var det även en hel del hushåll som inte brydde sig om att ringa oss. Det är ett stort problem att folk eldar i eldstäder som inte är godkända.
Varför låter man bli att sota?
– Det kan vara både okunskap och en prisfråga kanske. Vissa enheter måste sotas flera gånger om året.
Vad ska man tänka på inför kommande stormar?
– Var lite vaksam, elda inte på så hårt som du brukar och var lite mer restriktiv med draget, säger Hasse.