Behovet av nya förskoleplatser i Ödeshög har ökat de sista åren. Dessutom är grundskolans lokaler eftersatta och i stort behov av renovering. En del av förskoleverksamheten bedrivs därför i tillfälliga lokaler. Frågan om hur man ska möta behovet har tröskats ett par år inom politiken.
På önskelistan har en nybyggd förskola funnits. I höstas klubbades detaljplanen igenom i samhällsbyggnadsnämnden och därmed står det klart att den nya förskolan ska byggas på Norra vägen ett stenkast från Svenska kyrkans gravkapell.
De tre ansvariga politikerna är nöjda med att arbetet går framåt.
– Detaljplanen klubbades igenom utan några större synpunkter, säger Anders Karlsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Från början var planen att pastoratet inom Svenska kyrkan i Ödeshög, som ägde marken, själv skulle driva förskolan. Planerna har kyrkan haft sedan 2017 och kommunen gav tillstånd att driva verksamhet för 35 barn. Men under hösten 2019 meddelade kyrkan att det inte blev någon förskola.
I den nya planen kommer det att bli fler förskoleplatser. Fastigheten Ödeshög 5:14 ger en yta på 5 000 kvadratmeter.
– Det kommer få plats för 75 barn ungefär, säger Anders Karlsson.
Nästa steg blir att upphandla och anlita ett byggföretag, berättar Jonas Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Vi räknar med att vi startar i år och att det blir färdigt 2024. Det har vi budgeterat för.
I nuläget är det fullt på förskolorna i Ödeshög och trenden är att barnkullarna ökar i Ödeshög, enligt Jonas Andersson. Även i lågstadiet är det full beläggning med många elever. Efter årsskiftet gjordes därför en satsning på skolan, berättar Teodor Johansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Vi utökade med en årskull i årskurs tre. Eftersom vi har ett mål att öka med sex tusen invånare till 2030 och då måste vi även ha förskoleplatser.
Är det här bästa alternativet att bygga på?
– Det är det snabbaste alternativet i alla fall, säger Jonas Andersson.
Anders Karlsson tillägger att det finns ett 20-tal byggfärdiga tomter i närheten vilket kan ge en stor fördel för familjer som vill bygga hus.
Framöver kommer referensgrupper sättas samman där barn, föräldrar och lärare ska få komma med önskemål som rektor och förvaltningen får ta ställning till, enligt Teodor Johansson.
Den totala kostnaden för projektet beräknas uppgå till cirka 50 miljoner kronor.