Skolinspektionen kritiserar Ödeshög

Skolinspektionen kräver att Ödeshögs kommun åtgärdar flera brister i skolan.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ödeshög2017-09-18 09:22

Skolinspektionen menar bland annat att nyanlända elever inte erbjuds studiehandledning på sina modersmål vilket kan leda till att dessa elever inte fullt ut kan tillgodogöra sig den utbildning de har rätt till.

Kritiken gäller också hur rektorerna rapporterar kränkningar som sker och hur man följer upp hur målen i skolan uppfylls och hur resurserna fördelas.

Enligt Skolinspektionens beslut har rektorerna följt en rutin att först vid upprepade fall av kränkning vidarerapportera till huvudmannen, som är barn- och utbildningsnämnden.

Skollagen säger dock att en rektor som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling är skyldig att anmäla detta till huvudmannen, som skyndsamt ska utreda omständigheterna.

Ödeshög får också kritik för att man inte i tillräcklig mån gör medicinska och andra utredningar inför beslut om att elever tas emot i gymnasiesärskolan.

Lotta Gemfors, nytillträdd bildnings- och kulturchef sedan i augusti, menar att många kommuner har liknande problem.

– Det är allmänt sett bra att det görs en genomgång av hur rutinerna fungerar. Det ska naturligtvis inte behövas kritik, men det är mer regel än undantag att kommuner får påpekanden för hur man hanterar kränkningar, säger hon.

Hon ser det som mycket viktigt att kommunen skärper arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet och skapar ett system för resursfördelningen.

När det gäller hemspråksundervisning menar hon att det inte handlar om resursbrist utan om problem att hitta fysiska personer.

– Vi annonserar och försöker rekrytera, men om ingen söker tjänsterna är det svårt att nå krav på undervisning i flera små språk, säger Lotta Gemfors.

Senast 8 december ska kommunen ha vidtagit åtgärder, samt redovisat dessa för Skolinspektionen.

Myndigheten har även låtit elever i årskurs fem och nio svara på en enkät om trygghet och arbetsro i skolan. Enkätsvaren visar att Ödeshög ligger i nivå eller över genomsnittet i landet. Även skolresultaten ligger något över rikssnittet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!