-- Ann Gistedt måste få stanna kvar, säger eleverna Sofia Larsson-Cahlin, Louise Lejon, Hanna Gustafsson och Rebecka Ingvarsson som också skrivit under den protestlista som cirkulerat på skolan under våren.
Det är en varm och solig sommardag. Ändå är det fullt på mediateket, Lysingskolans populäraste träffpunkt. Här härskar bibliotekarien Ann Gistedt. Det är ordning och reda, här tillåts inget spring, fula ord eller snusning.
Sedan sex år har hon funnits på skolan, och hennes verkliga arbetsuppgifter är så pass mångsidiga att det är svårt att sammanfatta dem. Till bibliotekariesysslan hör att hon uppmuntrar och inspirerar eleverna till läsning. Hon sköter inköpen av lämplig litteratur till de flesta av kommunens skolor.
Dessutom är hon en hjälp för lärarna genom att delta med muntliga bokrecensioner och korrekturläsa elevarbeten. Hon tar hand om elevgrupper som kanske saknar ordinarie lärare på grund av sjukdom. Inte minst fungerar hon som samtalspartner för eleverna.
Hennes kapacitet att stödja barnen tycks vara något utöver det vanliga, kanske beroende på tidigare arbetslivserfarenheter. I 36 år har hon haft hand om problemungdomar som fosterfamilj jämsides med hunduppfödning.
Hennes lön på skolan betalas till större delen av Arbetsförmedlingen genom det som kallades OTA, Offentlig tillfällig anställning, för dem som är 55 år eller äldre, men Ann Gistedt brukar skämtsamt tala om onödiga tanters arbete. Stödformen försvinner i höst vilket hon fick meddelande om i februari.
Det oroade henne knappast då -- eftersom hon fick rektor Torbjörn Lindströms försäkran om att en förnyelse av tjänsten inte skulle stöta på några problem.
Nu när terminen snart är slut har hon fortfarande inte fått något besked.
-- Torbjörn Lindström borde ha agerat för länge sedan, tycker Ann Gistedt.
Torbjörn Lindström ansåg att inget behövdes göras i det läget. Medel för hela Ann Gi-stedts lön fanns budgeterade för år 2003, men förvaltningschefen Pär Höckert säger sig inte ha känt till merkostnaderna förrän tidigast i april.
-- Vi har glömt inte bort henne och försöker att lyfta på alla stenar, säger Pär Höckert.
Lärarfacken, personalen och elevrådet har uppvaktat nämnden och oroliga föräldrar har hört av sig. Förhoppningen var att Arbetsförmedlingen trots allt skulle kunna förlänga sitt stöd. Nyligen kom ett slutgiltigt besked, där finns ingenting mer att hämta.
Hur det blir med Ann Gistedt är därför olöst, men senast 18 juni ska hon få besked, lovar Pär Höckert.
Både nämndens ordförande Alf Engholm (kd) och Pär Höckert verkar trots allt vara optimistiska när det gäller Ann Gistedt.
-- Det är en person som har stort värde. Vi räknar med att hon blir kvar, säger Alf Engholm.
Utöver detta ska barn- och utbildningsnämnden spara tre miljoner kronor under 2003. Inget av sparbetinget har uppfyllts under våren, utan pengarna ska tas nästa termin är det tänkt.
-- Behovet av skolpersonal minskar lite under hösten, säger Alf Engholm.
Därför hoppas nämnden kunna dra in sex till åtta tjänster. Det handlar främst om elevassistenter som är vikarier och visstidsanställda, enligt Pär Höckert. Däremot inga lärare, förskolelärare eller fritidspedagoger.
Andelen sjukskrivna inom barn- och utbildningsverksamheten är uppe i 14,5 procent och Alf Engholm hoppas att fler av de sjukskrivna kommer tillbaka till hösten.