Socialdemokraterna tänker föreslå en skattehöjning på 60 öre. Det blev klart efter lördagens representantskapsmöte. Skattehöjningen på 60 öre ska tillföra budgeten fyra miljoner kronor så att bygdeskolorna kan räddas kvar ett tag till.
I olika sammanhang har det varit tal om en skattehöjning på en krona, men så långt är inte socialdemokraterna beredda att gå. Fyra miljoner kronor skulle kunna täcka skolans rådande underskott, men dessutom finns det andra hål i budgeten och de får täppas till på andra sätt, menar s.
Socialdemokraterna vill att skolornas verksamhet ska vara oförändrad till och med läsåret 2005/2006 såsom kommunfullmäktige beslutade i våras innan den akuta ekonomiska krisen uppdagades.
I dag fortsätter kommunens budgetberedning, och inför det hyser Bo Andersson (s) en viss tillförsikt.
-- Jag tror nog att vi ska komma överens -- även om jag inte törs svara på de borgerliga säger om en skattehöjning.
Centerpartiets gruppledare Erling Hermansson verkar inte förvånad över socialdemokraternas förslag.
-- Vi känner oss inte främmande för att ta till den åtgärden också -- med tanke på det läge som råder. Men vi kanske inte hamnar på samma nivå som socialdemokraterna, säger han.
Någon skolnedläggning tycks alltså inte vara aktuell längre. Båda talar däremot om att flytta över musikskolans verksamhet från barn- och utbildningsnämnden till kultur- och fritidsutskottet.
-- Det är ett litet utskott med bättre insyn och överblick, säger Erling Hermansson.
-- Vårt parti har kämpat för det förut. Går det igenom hoppas vi få lite stuns på det hela genom kontroller och uppföljningar, säger Bo Andersson.
Musikskolan ska bli en kulturskola, och Bo Andersson tror kulturchefen bättre hinner hålla öga på detta och hur ekonomin ska lösas.
Han pekar på andra angelägna frågor politikerna måste ägna sig åt, nämligen att se över arbetstillfällen och den rådande bostadsbristen. Det måste byggas både lägenheter och hus för att tillgodose den efterfrågan som finns, och det måste avsättas pengar för marknadsföring av kommunen.
-- Vi måste få lite mer lugn och ro för att kunna tänka mer långsiktigt, säger Bo Andersson.