Kommunen ingick under våren/försommaren ett muntligt avtal om att ha ungdomsboende hos Nattviol för ensamkommande flyktingungdomar.
Därefter drog man sig i somras ur hela affären efter att en miljötest av lokalerna visade att det var fukt- och mögelproblem.
"Det var en miss"– Det var en miss att så tidigt ingå ett muntligt avtal. Vi hade en väldig press på oss att så fort som ögat försöka lösa lokalfrågan eftersom Socialstyrelsen krävt det, säger kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD).
Charles Eriksson (ÖP) tycker att det skedda är en skandal.
Han var på kommunstyrelsen sammanträde ovillig att gå med på ersättningskravet från Safirdruvans Konferens AB som äger Nattviol.
Enskild tjänstemanCharrles Eriksson menar att kommunen ska bestrida kravet eftersom lokalerna ej varit i fullgott skick.
– En enskild tjänsteman ska inte sluta avtal så som gjorts i detta fall. Då måste man ha bättre på fötterna.
Enligt Magnus Oscarsson är det dock inget självsvådligt handlande från någon enskild tjänsteman som gör att kommunen nu får pyttsa ut 250 000 kronor.
"Vi kände oss tvungna"– Det här får vi kollektivt ta på oss att vi inte tänkte tillräckligt långt. Alla var överens om att vi skulle köra på. Även Charles Eriksson.
Kunde ni inte bestrida skadeståndskravet?
– Ett muntligt avtal gäller lika mycket som skrivet avtal och ägarna till Nattviol var beredda att fixa i ordning lokalerna. Vår socialnämnd tyckte ändå att vi inte skulle ge oss in i lokalerna med de problem som fanns där. Vi hade inte kommit långt med att bestrida kravet.
Den muntliga överenskommelsen med kommunen gjorde att Nattviols ägare vidtog åtgärder för att lägga sin befintliga verksamhet i malpåse. Det var grunden för ersättningskravet.
Kallhyran skulle ha blivit 350 000 kr exklusive moms på årsbasis och den tänkta hyresperioden fem år.
Sur på SocialstyrelsenMagnus Oscarsson anser att Socialstyrelsen ställer orimligt höga krav på en kommun som engagerar sig för att ta emot ensamkommande flyktingar.
– Det är ett oerhört oskick. Vi har ett jättebra boende och människor som gör ett kanonjobb för att ungdomarna ska ha det bra. Till och med integrationsministern tyckte att det funkade alldeles ypperligt när han besökte Ödeshög.
Halverad mottagningMagnus Oscarsson säger att Ödeshögs kommun troligtvis kommer att ta upp en diskussion med Socialstyrelsen om att halvera flyktingmottagningen i Ödeshög.
– Vi kan bara inte hitta en lösning som gör det möjligt att ha tio flyktingungdomar i ett gemensamboende så som Socialstyrelsen vill, med personalbemanning i samma lokaler dygnet runt.