Servitris siktar mot stjärnorna

Om du tror att serveringsyrket bara går ut på att bära tallrikar får du tänka om. Frida Hylén berättar om hur hon tränat inför slutkvalet till NM i ­servering, som avgörs på tisdagen.

Foto: Sofia Hårdänge

Ödeshög2017-11-21 05:00

Tranchera hel kyckling, filea fisk, dekantera vin och blanda cocktails. Det är bara några av alla de prövningar som Frida måste vara rustad för inför kvalet till Nordiska mästerskapen i servering.

– De flesta tänker nog att servering bara går ut på att bära en tallrik, säger Frida.

Men riktigt så är det ju inte. I alla fall inte om man vill arbeta på de finare ställena, konstaterar hon. Karriären tog fart direkt när Frida gick ut Dackeskolans restaurang- och livsmedelslinje och nu arbetar hon på Ombergs turisthotell där hon får användning av sina kunskaper. Och sådana finns det gått om. Redan sista året på gymnasiet tog hon brons i Svenska mästerskapen i servering för unga och nu är det dags för nästa steg.

Vad är det som skiljer SM från NM?

– För det första kommer tävlingen vara på engelska. Och sen förväntar sig domarna att man kan allt, det är helt enkelt en högre nivå.

Frida måste se till att träna på sina vinkunskaper och hon måste även vara beredd på att blanda drinkar och utföra dofttest. En av hennes lärare från Dackeskolan har fått tillstånd att coacha Frida i skolans lokaler. Allt måste sitta som en smäck. Frida berättar om hur en bra servitris ska vara, enligt hennes tycke.

– Man sätter alltid gästen i fokus och man ser till att vara flexibel och ha svar på alla frågor.

Restaurangyrket är snarare en livsstil än ett jobb och Frida arbetar nästan uteslutande kvällar och helgen, men det är inget som bekommer henne.

– Jag älskar mitt jobb och allt som har med restaurang att göra. Och när jag är hemma lagar jag även mycket mat.

Frida siktar mot stjärnorna men hon är inte intresserad av att arbeta i Stockholm ­eller i utlandet.

– Jag trivs bra här ute på landet och jag drömmer inte om att flytta någon annanstans.

Kval till NM i servering

Tävlingen sker tisdag den 21 november.

Under tävlingen kommer deltagarna bland annat ­utföra en vinprovning och servera en fin middag.

Resultatet bedöms av ­professionell och yrkes­verksam serveringspersonal.

Vägen till NM har gått via gymnasie-SM.

Tävlingen är det sista steget för att få representera Sverige i NM i Köpenhamn under våren 2018.

Källa: Visita

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!