Hjärtefrågan
Vi träffas vid Röks byskola och det är ingen slump. Här gick Kalle, som han kallar sig, själv i skola för ganska många år sedan. Liksom hans far och farfar, och barn och barnbarn. I motsats till Boet, där elevunderlaget minskade vilket ledde till nedläggning, ökar antalet barn i Rök.
– Det finns inga planer på att dra ner här, det flyttar in en del yngre och generationsskiftar, säger han.
Tvärtom så har skolan byggts ut och tar emot barn även från Hästholmen/Heda-området. Kanske kommer man att behöva bygga ut mer. Men först är det stora omändringar på gång inne i tätorten Ödeshög. Fridtjuv Bergskolan ska byggas om och bli en lågstadieskola. Vart mellanstadiet ska är ännu inte beslutat.
Vilka utmaningar finns när det gäller skolorna i Ödeshög?
– Förutom de här investeringarna i tätorten handlar det om att stödja barnfamiljer tidigt för att minska risken för att skolbarn hamnar i utanförskap, till exempel med hemmasittande.
Ni vill lägga ner barn- och utbildningsnämnden (BUN). Varför?
– De frågorna kommer att ligga på ett utskott under kommunstyrelsen. Vi tittar över organisationen varje mandatperiod och många beslut som tas i BUN kommer även upp i kommunstyrelsen. Det viktiga är att det sitter personer i utskottet som kan de här frågorna, och det blir säkert personer som sitter i nämnden i dag. Jag tror att det blir bra.
Oppositionen i kommunen är kritisk till förslaget som majoriteten med KD, S och C har lagt.
Hur kan man förbättra skolresultaten?
– Genom att ta tag i problemen tidigt och stötta barnen och deras familjer. Det behöver vi jobba stenhårt för.
Hur ser det ut med tillgången på förskoleplatser?
– Det kommer att behövas en ny förskola. Det är väldigt tajt idag. Och antalet barn kommer att öka framöver. Kommunen vill köpa mark av kyrkan och bygga en förskola, säger Karl-Gustav Johansson.
Här finns dock ännu inget klart besked att ge.
Kulturskolans lokaler har länge varit omdiskuterade. Här menar Karl-Gustav Johansson att den frågan kommer att lösas i och med ombyggnationerna i skolorna där han räknar med att kulturskolan få nya och mer ändamålsenliga utrymmen.
– Ekonomin styr ju mycket och politik innebär att man måste prioritera. När ekonomin blir snävare för en kommun är det risk att det skärs först i den icke lagstadgade verksamheten, och dit hör ju kulturen. Men i en kommun som Ödeshög är det viktigt att satsa på kulturen. Det finns många här som sysslar med kultur i olika former, menar han.
Till skolans verksamhet hör även fritidshem och fritidsgård. Det vill C satsa på. Karl-Gustav Johansson betonar att hans parti ingår i en koalition, men är det minsta av tre. Kd har 12 mandat i fullmäktige, S har 7 och C har 4. Centern går till val på sin egen politik och med sina egna frågor. Men i en eventuell förhandling efter valet kan man inte räkna med att få allt man vill. Han är dock nöjd med samarbetet och tycker att partiet får gehör för sina frågor.
– Vi driver landsbygdsfrågor: bredband, byggnation och Röks skola, exemplifierar han.
Eftersom han leder ÖBO:s styrelse står byggfrågor honom nära. Det byggs en hel del i kommunen. Hästholmen, Kråkeryd och Sväm. Det senare området har blivit en stridsfråga i kommunen.
– Kommunens mål är att bli 6 000 till 2030. Sväm är ett område som kan bidra till det. Dessutom ökar kraven på att inte bebygga mer åkermark.