Sandra bjuder in allmänheten till sin trädgård: "Roligt att dela"

Fritiden ägnar hon åt tungt jobb i trädgården, men ser det som avkoppling. Nu bjuder Sandra Nordal in allmänheten till sin oas under en dag.

Ett av de senaste projekten är stenmuren som Sandra sitter på. I den här delen har hon valt att satsa på rosor.

Ett av de senaste projekten är stenmuren som Sandra sitter på. I den här delen har hon valt att satsa på rosor.

Foto: Linda Gustavsson

Ödeshög2024-06-29 16:00

Musik- och NO-läraren Sandra Nordal bor med sin familj på Åsa gård i Boet. I trädgården får hon skapa och det är där hon hittar lugnet. 

– När man har det yrket man har med många runt omkring sig så är det otroligt skönt att komma hem och strosa runt i trädgården och rycka lite ogräs här och var. Här får jag njuta. 

Vartannat år arrangerar Riksförbundet Svensk Trädgård evenemanget Tusen trädgårdar över hela landet, där vem som helst får öppna upp sin trädgård för andra. Under söndagen 30 juni bjuder Sandra in till sin. Förra gången kom det 90 personer, nu hoppas hon på ännu fler.

undefined
Sandra har skapat en oas i sin trädgård.
undefined
Mot vägen har Sandra anlagt en rabatt i två etage. Färgerna går i rött och gult.

– Det är roligt att få dela med sig och kunna inspirera andra. Det är som med musiken, det skulle inte vara någon glädje att musicera om man inte fick göra det för andra.

Trädgården har för länge sedan vaknat till liv, även om vissa delar fortfarande slumrar. Den är nämligen som vackrast i augusti när alla perenner står i blom, enligt Sandra. 

Det ena projektet avlöser det andra och hon jobbar på flera håll i trädgården. Just nu fylls hennes dagar enbart av trädgårdsarbete. Hon flyttar runt växter eller får av andra som hon anlägger rabatter med. Ogräset ska stävjas, alger i dammen ska rensas bort och projekt ska färdigställas. 

– Det här är en natur och skogsträdgård, beskriver hon.

undefined
Från lusthuset har man utsikt över stora delar av trädgården.
undefined
Rosor i olika färger och sorter har Sandra valt på gårdens framsida.

Vi sitter i lusthuset med vattenfallet och dammen på ena sidan. På andra sidan var det från början ett hav av ogräs som tillhörde gården, men det var inte en del av den ursprungliga trädgården. Sandra berättar hur allt började.

– Jag fascinerades av blommande taklök hos en tant. Hon ryckte upp några stycken och gav till mig och sa att har du bara sten nånstans så kan du peta ner dem där. Det var då jag såg stenarna i ogräshavet. Jag började gräva och fann ännu mer sten, sedan var jag fast i skapandet och har fortsatt att utöka. 

undefined
Området runt dammen har blivit större och större.

I mitten av trädgården finns en större damm som omgärdas av stora rabatter och ett vattenfall. Det som tidigare var skämshörnan, enligt Sandra, har nu blivit trädgårdens hjärta.

– Från början var det ett blöthål med ett staket runt som omgärdades av brännässlor och kirskål. Men för åtta år sedan grävde vi ur för att göra en damm. Dessvärre har vi fått problem med alger som vi måste rensa bort. 

undefined
I samband med att dammen anlades för åtta år sedan kom Sandra på att hon ville ha ett vattenfall.

I samma veva fick Sandra också en idé om ett effektfullt vattenfall. Alla stenar till den har fraktats hit från olika håll. Växterna runt vattenfallet och dammen har med tiden blivit fler och fler. 

– Grunden här är höstflox, vilket fanns i trädgården och som jag har delat flera gånger. Det gäller att ha så höga perenner som möjligt som växer över ogräset.

– Dammen är en ynnest att ha för då har jag möjlighet att ha växter som gillar fukt. Här har jag rosenflockel som är fantastiska perenner som blir över två meter höga. Det finns också kransveronika, astilbe och hostor bland annat.

undefined
Numera är dammen trädgårdens hjärta, men Sandra Nordal har problem med alger som hon måste rensa bort.

Färgerna runt dammen går i rosa, vitt och lila, i slänten intill vägen går växterna i rött och gult. 

– Där var en slänt med bara ogräs och jag var tvungen att göra något med den eftersom vi har den utsikten från altanen, därför blev det rabatter i olika etager. 

Sandra är i full färd med att få bort det sista av algerna, sedan ska jorden bytas i växthuset och tomatplantorna ska ner i bädden. Därefter är hon redo att visa upp sin trädgårdsmiljö.

undefined
Bakom grönskan skymtar jordkällaren. Den används flitigt till bland annat potatis, saft och sylt.
undefined
Ett av de senaste projekten är stenmuren som Sandra sitter på. I den här delen har hon valt att satsa på rosor.
undefined
Här har det nyligen lagts grus och på kanten till rabatten har det lagts sten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!