Så ska kulturskolan utvecklas kommande år

Tillströmningen av elever till kulturskolan har minskat de senaste åren. Och det är inte bara en coronaeffekt. Nu vill verksamheten hitta sätt att utvecklas.

Kulturskolan i Ödeshög blickar framåt för att locka fler elever. Bilden är från en annan ort.

Kulturskolan i Ödeshög blickar framåt för att locka fler elever. Bilden är från en annan ort.

Foto: Christer Bergström/Arkiv

Ödeshög2021-03-29 14:46

– Vi har en biblioteksplan och då är det naturligt att även skapa en kulturskoleplan, säger Britt-Marie Johansson som är enhetschef på kultur- och fritid inom samhällsbyggnadsförvaltningen.

Att eleverna blir färre vill man råda bot på genom att söka nya målgrupper och samarbeta med skolan. Det kan handla om olika projekt, till exempel musikaler i låg- och mellanstadiet.

Vilka nya målgrupper vill ni nå?

– Vi ska göra enkätundersökningar för att se vilka vi har, och vilka elever som slutar – och varför – på kulturskolan. Förr var det många som hoppade av när de kom upp i 14-15-årsåldern. Nu är det redan 11-12-åringar som slutar, menar Britt-Marie Johansson.

Samarbete med andra kommuner är ett sätt att utnyttja resurserna, till exempel att dela på instrumentlärare. Men man vill också öka det musikaliska utbytet mellan de egna eleverna och grannkommunernas.

– Det är det som stimulerar barnen, att de kan komma ut och musicera tillsammans med andra. Vi har i dag visst utbyte, till exempel stråkdagar.

Digitalisering är en annan sak att satsa på. Det har man haft vissa erfarenheter av i vinter, när smittläget förhindrat fysiska lektioner och ensemblespel.

– Överlag är det svårare att ha digital undervisning med nybörjare än med de som kommit längre, menar Britt-Marie Johansson.

Ytterligare en sak är lokalfrågan där man är i behov av nya mer ändamålsenliga lokaler. Barn- och utbildningsnämnden ska nu svara på förslaget.

Karta: Ödeshögs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!