Så ska kommunen utvecklas och växa

Applåder, beröm, guldkonfetti och bubbel till hela fullmäktigeförsamlingen när Ödeshög blev först i länet med digital översiktsplan.

I två år har kommunens tjänstemän gjort 100 presentationer av översiktsplanen och 600 enkätsvar har lämnats in.

I två år har kommunens tjänstemän gjort 100 presentationer av översiktsplanen och 600 enkätsvar har lämnats in.

Foto: Susanne Hasselqvist

Ödeshög2020-09-14 21:56

Kommunens kommande budgetar och politiska beslut i framtiden – hela Ödeshögs utveckling – bygger på den här översiktsplanen. 

– Därför satsade vi på dialog redan från början, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD), med medborgare, politiker, tjänstemän, näringsliv, föreningar och organisationer.

På två år har 100 presentationer genomförts på olika håll i kommunen, 600 enkätsvar har kommit in och 160 personer har deltagit i samrådsmöten.  Under samråden kom 135 skrivelser in, och efter den avslutande utställningen kom ytterligare 32. 

undefined
I två år har kommunens tjänstemän gjort 100 presentationer av översiktsplanen och 600 enkätsvar har lämnats in.

– Tio procent av Ödeshögsborna har varit med i planarbetet. Det är väldigt mycket, och det har varit en mycket medveten arbetsmetod, konstaterar Erik Blomdahl och Rebecka Bäck från samhällsbyggnadsförvaltningen, arbetsgruppen bakom översiktsplanen.

Hur mycket har ni lyssnat på Ödeshögsborna?

– Hela processen har byggt på dialogerna. Vi hade inget förslag när vi inledde arbetet, däremot en massa frågeställningar, säger Rebecka Bäck. 

– Man kan nog dra slutsatsen att Ödeshög är en kommun som har nära kontakt med medborgarna, säger Annicki Oscarsson, att de är övertygade om att de KAN påverka besluten.

Diskussionerna visar också att det finns en lokal stolthet och stort engagemang i hela kommunen, påpekar hon. Naturen står högt på många invånares intresselista, och allra viktigast är Omberg. 

– Målet är att vi ska bli 6 000 invånare, men det är viktigt att utveckla hela Ödeshög, också det som redan finns. Vi ska satsa på bostäder i nya områden, till exempel, men också utveckla de befintliga, säger Annicki Oscarsson.

undefined
Utvecklingen av centralorten är bara en del av översiktsplanen.

55 procent av invånarna bor i Ödeshög och Hästholmen, resten på landsbygden. Både tätorter och landsbygd ska få del av satsningar, enligt översiktsplanen. Samtidigt måste centralorten stärkas för att den regionala och lokala servicen ska bli så bra som möjligt.

Ödeshögs översiktsplan är den första i länet som är digital.

– Tanken är att den ska vara användarvänlig och lättillgänglig, säger Erik Blomdahl.

undefined
Tio procent av Ödeshögsborna engagerade sig i översiktsplanearbetet.

Fullmäktigeledamöterna i Ödeshög hade idel beröm att ösa över sin nya översiktsplan. "Ett fantastiskt dokument", "gediget", "alla finns med", "imponerande" och "utfört med fingertoppskänsla" var ledamöternas betyg – och så antogs planen under partystämning med guldkonfettiregn, höjda ciderglas, jubel och applåder.

Karta: Ödeshögs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!