Den nya Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög blir en F-6-skola i samma kvarter som den nuvarande. Ett förslag till detaljplan ligger färdigt. Men planarkitekt Linus Leijon-Welin betonar att något färdigt förslag på hur skolan ska gestalta sig ännu inte är färdigt.
– Vi börjar med detaljplanen. Arbetet med skolans utformning sker tillsammans med konsultföretaget Projektkompaniet, säger han.
På måndagskvällen hölls ett informationsmöte där kommunens representanter informerade och svarade på frågor om förslaget till ny detaljplan och om projektet i allmänhet.
Det dök inte upp så många. En grupp från personalkooperativa förskolan Villekulla var på plats.
Fastigheten de hyr av kommunen ligger delvis på prickmark, det vill säga mark som inte får bebyggas. Där har kommunen tänkt sig att ha angöring för skolbussar.
– Vi hoppas att vi får vara kvar, eller får ersättningslokaler, sa förskolans rektor Josefina Nyberg och fick medhåll från en person i publiken.
– Det vore jättetråkigt att riva Villekulla. Kommunen borde ta vara på byggnader med kulturhistoria. Huset är fint och över hundra år gammalt, menade hon.
Något direkt svar på det fick hon inte men både politiker och tjänstepersoner menade att det är just för att få in synpunkter som man ordnat detta samrådsmöte.
Enligt planhandlingarna så är förslaget att bygga ett nytt skolhus i den södra delen av tomten, närmast Storgatan. Den L-formade byggnaden är i två våningar, ihopbyggd med en del som är tre våningsplan. Idrottshallen planeras att ersättas med en ny. Cykelvägar går längs Storgatan och Kungsvägen. Entré till skolan sker från Storgatan, medan skolskjutsarna angör på Järnvägsgatan. Befintliga skolbyggnader rivs.
På en del av skoltomten ska även bostäder tillåtas, "som en möjlighet för att öka flexibiliteten i planen om ytan inte behövs för skoländamål", skriver kommunen.
När väl detaljplanen tagits kan arbetet med organisation, omflyttning och evakuering att ta vid. Det ska också bli workshops med elever och personal om hur skolgården ska utformas. Tanken är att den färdiga skolan ska vara F–6, men under byggtiden kommer troligen bara årskurs 1–4 gå kvar. Femmor och sexor kan få plats på Lysingskolan och förskoleklass i paviljonger.
Tanken är att en nya skolan ska få kommunens tillagningskök, medan Lysingskolans kök omvandlas till endast mottagningskök.
Allmänheten har nu möjlighet att lämna skriftliga synpunkter på förslaget fram till 12 november.
Linus Leijon-Welin hoppas att detaljplanen kan antas under kommande vår.