Så blir framtidens skolor i Ödeshög

Fridtjuv Bergskolan blir lågstadium, medan kommunens mellan- och högstadieelever går på Lysingskolan. Det är så en enig barn- och utbildningsnämnd vill ha det i Ödeshög.

Fridtjuv Bergskolan måste antingen byggas om, eller rivas och ersättas med en helt ny skola.

Fridtjuv Bergskolan måste antingen byggas om, eller rivas och ersättas med en helt ny skola.

Foto: Julia Djerf

Ödeshög2022-01-17 14:31
undefined
Fridtjuv Bergskolan måste antingen byggas om, eller rivas och ersättas med en helt ny skola.

Det fanns tre grundalternativ i den förstudie som tagits fram av förvaltningen: a) som idag, fast med åk 6 i Fridtjuv Bergskolan, b) det alternativ som nämnden fastnade för, samt c) att samla alla stadier på Lysingskolan.

I förstudien radas argumenten upp för och emot de olika alternativen. Man går också igenom skolornas status, även kommunens tredje skola, byskolan i Rök. När det gäller Fridtjuv Bergskolan så finns det stora brister i den fysiska miljön. Skolan är gammal, sliten och opraktisk. En dålig miljö för både elever och personal. Vissa delar har redan utrymts. Möjligheten att riva skolan nämns i utredningen. Dagens organisation med att eleverna i Rök tvingas byta skola två gånger diskuteras som mindre lyckad. Det faktum att barnkullarna antas växa i Ödeshögs kommun är också en faktor som tas in. Det finns dock en osäkerhet i prognoserna.

Barn- och utbildningsnämnden är helt enig om att Fridtjuv Bergskolan blir en F–3-skola och att mellanstadiet flyttar. Man vill att mellan- och högstadiet får separata enheter på Lysingskolan men med vissa gemensamma ytor. 

Nu blir det kommunstyrelsens sak att fatta beslutet. Därefter kommer förvaltningen att ta fram ett program för genomförandet, som beräknas ta fyra år. Till en början handlar det om att ta fram detaljplaner för de utbyggnader som behöver göras på Lysingskolan och de ombyggnationer som ska ske på Fridtjuv Bergskolan.

undefined
Bildningschef Lotta Gemfors menar att mycket utredning återstår men tanken är att Fridtjuv Bergskolan ska vara en lågstadieskola, kanske i kombination med förskola.

– Nämnden har sagt att man vill ha mellanstadiet i en egen del av Lysingskolan. Men om det blir en om- och tillbyggnad eller en helt ny skolbyggnad är för tidigt att säga, säger bildningschefen Lotta Gemfors.

Hon menar att det återstår en lång process med många beslut, inte minst tekniska sådana om hur de båda skolorna ska se ut. Att man nu snart har den första och helt nödvändiga delen, nämligen ett beslut om årskursindelningen, är en förutsättning för det fortsatta arbetet, menar hon.  

Vilken är den främsta fördelen med det här alternativet?

– Det handlar om att få sammanhållna stadier på skolorna, att Röks elever ska slippa flytta två gånger. Vi får lite luft på Fridtjuv Berg och kan förhoppningsvis ha förskolan i anslutning till lågstadiet, säger Lotta Gemfors.

Hur mycket kommer att behöva byggas om?

– Det kan jag inte svara på idag. Men det är stora projekt på båda skolorna.

Kommer Fridtjuv Bergskolan att rivas?

– Det är en fråga för tekniska förvaltningen och politiska beslut, men jag utesluter inte en rivning.

undefined
Alla kommunens mellan- och högstadieelever kommer att gå på Lysingskolan i framtiden. Det är andemeningen i skolutredningen som Politikerna väntas godkänna.

Kommer organisationen att genomföras redan innan det är färdigbyggt?

– Nej, vi kan inte genomföra det redan i dag. Hur fort man kan ändra stadieindelningen i skolorna beror på hur man löser lokalbehovet under byggtiden.

Hur mycket tillfälliga skollokaler blir det under processen?

– Det kan jag inte svara på. Vi har redan idag tillfälliga lokaler på Fridtjuv Berg, plus att förskolan finns i paviljong på Utsiktsvägen.

Blir det fritids på båda skolorna?

– Det är inte heller klart. Antingen ett gemensamt fritids på Fridtjuv Berg dit elever från Lysingskolan får gå efter skolan. Eller så blir det på båda skolorna.

Det är alltså många frågor som återstår. Enligt det processchema som ritats upp i utredningen är det två år till byggstart och fyra år till färdiga skolor. Helt klart innebär beslutet att det blir om-, till- eller nybyggnad på båda skolenheterna.

Fortsatt utredning

Sporthallarna på de båda skolorna anses acceptabla i förstudien.

Kulturskolans lokaler och fritidsgården på Lysingskolan anses också okej idag, men dessas lokaliseringar ska fortsatta utredas. 

När det gäller fritidshem i tätorten är alternativen ett gemensamt, eller två separata på respektive skola.

Barn- och utbildningsnämnden vill att man, förutom barn-perspektivet, även tar hänsyn till lärar- och lärandeperspektivet, samt att lärarkåren är kontinuerligt delaktig i den fortsatta processen. 

Karta: Kungsvägen 35
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!