Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund ser mycket allvarligt på de stora nedskärningar som föreslagits inom barn- och utbildningsnämndens budgetram.
Omfattningen av verksamheten kommer att påverkas mycket negativt, skriver facken.
- Vi har inte sett slutprodukten än, men har fått veta att det handlar om ett sparbeting på mer än 1 miljon kronor, säger Anders Lindqvist från Lärarförbundet.
Effekterna kommer bli färre vuxna i skola och barnomsorg och riskerna är stora att den eftersträvade kvalitetshöjningen uteblir, skriver facken.
Investeringar ska göras på ett klokt sätt med barnens bästa för ögonen. Därför vill facken uppmana beslutsfattarna att de koncentreras till så få enheter som möjligt.
Innebär det att ni vill lägga ner bygdeskolor?
- Både ja och nej. Vi vill naturligtvis inte lägga ner någon skola, men beslutsfattarna måste lägga en budget som inbegriper bygdeskolorna och där centralortens skolor inte kommer att drabbas värre. Där måste politikerna bestämma sig, säger Anders Lindqvist.
Det ska inte behöva ske, lovar kommunalrådet Magnus Oscarsson (kd). Fördelningen till skolorna ska vara lika och resurser kommer tillföras för det ändamålet.
Kommunals största farhåga är att besparingarna leder till uppsägningar.
Om sådana genomförs kan det även försämra arbetsmiljön för de som har sina jobb kvar.
Inom medlemmarnas yrkesområden finns barn, ungdomar och äldre. Konsekvensen för dem blir färre resurser och sämre service.
Dessa farhågor består - även om kommunfullmäktige beslutar om skattehöjning och det därmed måste sparas mindre än tidigare aviserade 9 miljoner kronor.
- Även om det underlättar så ligger vi inom vård och omsorg så på gränsen att vi riskerar uppsägningar, säger Mariot Lundqvist, ordförande i Kommunal.
Fotnot. På måndag antar kommunfullmäktige i Ödeshög budgeten.