Protester mot gruvplaner i Ödeshög

Samråd pågår om gruvan i Norra Kärr men Ödeshög anser att kommunen hålls utanför processen. Orimligt och anmärkningsvärt, skriver kommunen i ett yttrande, etableringen kommer att ha extremt stor påverkan på kommunen.

Stava 2007. Olyckor kan inträffa och ge läckage från upplagen i flera hundra år, skriver kommunen i sitt yttrande.

Stava 2007. Olyckor kan inträffa och ge läckage från upplagen i flera hundra år, skriver kommunen i sitt yttrande.

Foto: Åke Karlsson

ÖDESHÖG2019-02-22 21:00

Gruvan påverkar ett flera kvadratkilometer stort markområde på gränsen till Östergötland och Ödeshög, med det stora sandmagasinet väl över länsgränsen.

– Vi anser att Ödeshögs kommun berörs i allra högsta grad, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD) som är mycket irriterad över att Ödeshög inte har bjudits in till ett enda samrådsmöte.

Det är Bergsstaten som ger tillstånd för bolag att bedriva gruvdrift. Tasman Metals AB fick tillstånd till bearbetning av området Norra Kärr i Jönköpings kommun, på gränsen till Ödeshög, i maj 2013.

Beslutet överklagades av flera miljöorganisationer och föreningar till regeringen som avslog överklagandena. Högsta förvaltningsdomstolen godkände däremot överklagandena, och så fick Bergsstaten tillbaka ärendet igen.

Nu har Tasman Metals lämnat kompletterande uppgifter och Bergsstaten tycker att de räcker för en prövning enligt minerallagen.

– Det får betonas att det är Bergsstaten som är prövningsmyndighet, skriver myndigheten i sin utskickade samrådsremiss.

Ödeshög har alltså inte ansetts vara tillräckligt berört för att bjudas in till samråd, och kommunen har inte någon gång fått tillfälle att yttra sig – utom genom länsstyrelsen i Jönköpings län som skickat remissen till flera instanser, bland annat Ödeshög.

– Vi hävdar att vi inte kan lämnas utanför i fortsättningen, säger Annicki Oscarsson. Sandmagasinet ligger till stor del i Ödeshög. Det ska bli 38 meter högt och blir ett extremt negativt inslag i landskapsbilden.

Ett ännu större problem, menar Annicki Oscarsson, är att Vättern hotas.

– Vi kan inte kompromissa med dricksvattnet, säger hon, och i gruvbolagets kompletteringar finns inte svar på frågor som hur avfallet ska hanteras. Naturvårdsverket vill redan nu avstyrka etableringen, och vi instämmer.

Tasman Metals AB är ett dotterbolag till Leading Edge Materials Corp och planen är att utvinna jordartsmetaller som lantan, lantanider, zirkonium, nobium, yttrium och nefelinsyenit. "Motsvarande fyndigheter finns endast på Grönland och i Kina. Att använda ämnena främjar därför en långsiktig hushållning med mark, vatten och den fysiska miljön i övrigt på lämpligaste sätt. Området är därför inte olämpligt valt" skriver bolaget. Tasman Metals hävdar att många frågor som ställts kring gruvdriften besvaras först i en senare miljökonsekvensbedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!