Premiär för roddtur på Tåkern

Vid Naturum anordnades under onsdagen för första gången en guidad roddtur på Tåkern.

Vad hittar vi väl där? Johan Franz, guiden Ellen Hultman och Lindy Yngvesson försöker se vad som finns i Tåkern.

Vad hittar vi väl där? Johan Franz, guiden Ellen Hultman och Lindy Yngvesson försöker se vad som finns i Tåkern.

Foto: Jörgen Auer

Ödeshög2014-07-24 11:00

– Vi har haft planer på en sån här roddtur länge, men det har varit lite krångel. Nu har vi äntligen fått till det, berättar Naturums guide Ellen Hultman.

Tanken med roddturen är att besökarna ska få chansen att ta del av det växtliv som man hittar i vattnet, vilket kan vara svårt att göra från land. Dessutom ger båtturen möjligheten att se vassen från vattensidan.

– En tredjedel utav sjön är täckt utav vass och stor del av resten utav vattenväxter, så det finns mycket att titta på, säger Ellen Hultman.

Med på roddturen är också Lindy och Tuula Yngvesson från Motala, som tagit med sig barnbarnen Malin och Johan Franz.

– Jag försöker att fiska upp djur, men jag ser inga, säger Johan som hänger i fören av båten med en sil i handen.

Djur, framförallt småkryp, finns det fullt av i Tåkern. Ellen Hultman visar ett bra knep att fånga upp dem ur vattnet.

– Om man drar silen såhär fram och tillbaka bland växterna så brukar man få upp en hel del, säger hon.

Det har hon rätt i. När hon tar upp silen igen är den full utav sprattlande kryp. Flest är de så kallade buksimmarna, men en och annan trollsländelarv simmar också runt i det bruna vattnet.

Dyigt, det är det i Tåkern. Även om vattnet bara är någon halvmeter djupt, så sträcker sig dyn flera meter ner. Trillar man i kan det vara svårt att ta sig upp ur geggan, så det gäller att vara försiktig.

Den tjocka geggan till trots är tåkern en välmående sjö. Marken kring sjön är kalkrik och kalken binder de utsläpp som kommer från jordbruken runtikring. Det hindrar sjön från att övergödas.

Den rika växtligheten gör sitt till och syresätter vattnet. Det är bra för både fisk och fågel. Vid ett tillfälle flaxar en fiskgjuse över våra huvuden med en stor fisk i klorna. Över vassen cirkulerar ett par bruna kärrhökar. Längre bort syns de vita konturerna av de 3 200 knölsvanar som finns i sjön.

Så finns också mängder med växter, som ju är det man framförallt ska titta på under den här turen. Guiden plockar upp något som heter nate och hästsvans, och letar länge efter kransalger. De skulle tydligen vara speciella, då de tar upp kalken från sin omgivning och blir alldeles sträva. Mot roddturens slut hittar Ellen Hultman så en kransalg, och visst är den sträv.

– Sträv som en kransalg, det ska bli mitt nya talesätt, skojar Lindy Yngvesson.

Vill man åka med på en roddtur kommer en ny chans den 6 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om