Prästgård byggs om till förskola

Ödeshögs prästgård står tom sedan förra året, men inte så länge till. Efter om- och tillbyggnad ska den tidigare prästbostaden bli förskola.

Ödeshögs prästgård. Svenska kyrkan omvandlar det tomma bostadshuset till förskola med planerad start hösten 2018.

Ödeshögs prästgård. Svenska kyrkan omvandlar det tomma bostadshuset till förskola med planerad start hösten 2018.

Foto: Karl-Johan Norén

ödeshög2017-12-16 07:05

– Tidsplanen är verksamhetsstart i augusti, uppger Mårten Thurfjell, vd för Kyrkans Skola & Omsorg i Folkungabygden AB, som är helägt av pastoratet.

Mårten Thurfjell säger att mycket ska falla på plats för att tidsplanen ska hållas. En viktig bit föll på plats i måndags när kommunens barn- och utbildningsnämnd godkände ansökan från kyrkans bolag.

Nämnden godkände även en ansökan om utökning med en avdelning från en befintlig fristående förskola Villa Villekulla.

Eftersom fri etableringsrätt råder ska det till något extremt för att en kommun ska kunna avslå ansökningar, men bildnings- och kulturchef Lotta Gemfors framhåller ändå hur jätteviktigt det är att ansökningar som dessa passerar nämnden.

– Eftersom vi som kommun får tillsynsansvaret måste vi ha stenkoll.

Enligt Lotta Gemfors kom de två ansökningarna från Villekulla och kyrkan lägligt för kommunen.

– De var välkomna. Sent i höst öppnade vi en nionde avdelning på Skeppet så våra kommunala förskolor är inte överfulla, men glädjande nog ganska fulla. Vi ser att barnantalet fortsätter att öka lite grand och om dessa ansökningar inte kommit hade vi nog tvingats fundera på hur vår beredskap ser ut inför 2018.

Prästgården ligger bredvid kyrkogården i nordöstra delen av samhället. Tomten är nästan herrgårdslik stor.

– Det är vi jätteglada för, säger Mårten Thurfjell och säger att förhoppningen är att kunna erbjuda bra utomhuspedagogik.

Prästgården är ett tvåvåningshus med källare. Båda våningarna ska användas och förutom ombyggnad är tanken att göra en tillbyggnad på framsidan med utrymme för toaletter, skötrum och barnens skåp.

– Vi måste anpassa lokalerna så att vi lever upp till krav som ställs angående brandskydd, toaletter, personalutrymme och att den rent flödesmässigt fungerar. Men vi är måna om att bevara huset som det är och för att inte behöva göra så stora förändringar väljer vi istället att bygga till en del.

Lotta Gemfors säger att kyrkans företrädare har varit tydlig gentemot kommunen att förskolan inte ska profileras som kristen.

Mårten Thurfjell förnekar inte det, men säger att det inte ska vara någon hemlighet att förskolan är kyrkligt ägd och att det förpliktigar till att följa Svenska kyrkans värderingar.

– Alla ska känna sig välkomna och ambitionen är att kunna erbjuda en väldigt bra pedagogik och bra personal och att föräldrarna ska känna en trygghet i det. Första uppgiften nu efter godkännandet blir att rekrytera förskolechef.

Ansvaret för tillsynen

Skolinspektionen utövar tillsyn över alla kommunala förskolor medan det är kommunerna själva som gör tillsynen av fristående förskolor och kontrollerar så att verksamheten bedrivs enligt lagar och förordningar.

När kyrkan startat sin förskola finns det tre fristående förskolor i kommunen. Bäckalyckans i Boet är den äldsta.

För närvarande är det kommunens förskolechef Maria Rabelius som har tillsynen på delegation.

Rutinerna håller på att ses över och på barn- och utbildningsnämndens sammanträde i februari väntas ansvaret flyttas över på förvaltningschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!