Under veckan har eleverna i årskurs 9 haft en innovationsvecka. På svensklektionerna har de övat på att skriva personliga brev. På matematiken har de jobbat med förmågor. En av dagarna föreläste Ung företagsamhet och Swedbank om entreprenörskap och privatekonomi.
Initiativtagare till veckan är studie- och yrkesvägledaren Jenny Aakula.
– Om inte eleverna är medvetna om vilka förmågor de har och vilka som efterfrågas, kan man på sikt inte matcha dem mot arbetsmarknaden. Min uppgift är att utveckla och vidga elevernas perspektiv, motverka begränsningar och synliggöra hur man utvecklar förmågor, säger hon.
Innovationsveckan avslutas med tävlingen "Draknästet". Det innebär att eleverna presenterar en affärsidé till en jury som är investerare. Eleverna har fem minuter på sig att pitcha sina idéer. En av jurymedlemmarna är näringslivschefen i Ödeshögs kommun, Heléne Njord-Westerling.
– Det är roligt att det lokala näringslivet är så engagerade, säger hon.
Inför tävlingen har eleverna fått sitta i grupper och komma på olika affärsidéer. Karolina Seputyte och Waldemar Josefsson har tagit fram ett förslag på en elektrisk bil som är vinddriven.
– Vi har byggt in propeller i bilen. När den snurrar förs rörelseenergi in genom en generator som skapar el, säger Karolina Seputyte.
Eleverna Elsa Svensson och Olivia Sundbäck Tollsten tycker att veckan har varit spännande.
– Det har varit roligt att få egen frihet och tänka själv, säger Elsa Svensson.
De tycker dock att det är tråkigt att det inte blev någon praovecka.
– Det är tråkigt att det är en ersättning för praon. Det hade varit roligt med båda två, säger Olivia Sundbäck Tollsten.
Jenny Aakula tror och hoppas att konceptet kan fortsätta framöver.
– Jag tror att en kombination av prao och den här veckan vore bra. En kortare praktik med ett nära samarbete mellan näringsliv och skola i undervisningen.
Heléne Njord-Westerling menar att projektet underlättar för företag som vill ta emot praoelever.
– Jag tror att många företag vill ta emot elever men man kanske inte har möjlighet till det under en hel vecka. Om det handlar om ett par dagar blir det mer genomförbart. Till skillnad från vanlig prao får de en inblick i hur det är att utveckla produkter till marknad och affär.
Efter höstlovet anordnar skolan en arbetslivsvecka.