Pojklucia väcker känslor

Låt lotten avgöra vem som ska vara lucia, tyckte lärarna och deras femteklassare på Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög. Att slumpen valde en pojke har upprört en del av föräldrarna. Nu ändras luciatraditionerna i skolan.

Oförstående. Leo Andersson Westlund, Teodor Willén och Selma Gustafsson Bagambe förstår inte vad det är för fel med en kille som lucia.

Oförstående. Leo Andersson Westlund, Teodor Willén och Selma Gustafsson Bagambe förstår inte vad det är för fel med en kille som lucia.

Foto: Mia Karlsvärd

Ödeshög2014-12-04 07:30

Det blev en lektion i demokrati och jämställdhet – och kanske lite i hur djupt traditioner sitter – när lucia som vanligt skulle utses bland femteklassarna på skolan.

– Vi hade precis pratat om demokrati på lektionerna och om hur viktigt det är att känna vad som är rätt och fel, berättar Anna Wissman som tillsammans med Rebecca Falk är klasslärare för femmorna på Fridtjuv Bergskolan.

Tillsammans med eleverna bestämde de att inte rösta fram lucia utan att alla som ville fick skriva en lapp med sitt eget namn och att lotten skulle avgöra. De flesta tjejerna och tre pojkar ville bli lucia. Insamlingen av lappar skedde i slutet av en skoldag för tre veckor sedan. Så dragningen skedde utan att eleverna var med.

– Det hade kanske varit smart att dragningen skett inför klasserna, medger Anna Wissman. Nu var det några som trodde att vi sett till att det blev en pojke.

Men reaktionerna i klassen var positiva. Eleverna applåderade när lärarna läste upp Leos lapp. Leo själv var glad och stolt. De andra fick själva bestämma om de ska vara tärna, tomte eller stjärngosse i luciatåget.

– Men snart blev det svettigt. Upprörda mejl och sms började strömma in. Nästan alla var negativa, vissa rena personpåhopp, berättar Anna Wissman.

Kritiken handlar inte bara om valet av lucia. Många är arga över att skolan flyttar luciafirande och avslutningar från kyrkan. I år är första året som luciatåget ska sjunga i idrottshallen.

– En del verkar tro att det var en ploj att välja en pojke som lucia. Men vi följer ju läroplanen. Vi ska ju lära ut jämställdhet och demokrati, menar Anna.

I går repeterade femteklasserna i gympasalen. Och på musiklektionerna har de pluggat in julsångerna. Leo Andersson Westlund intar positionen i täten av tåget. Efter träningen berättar han hur hans mamma reagerade.

– Hon sa "yeah".

Hans klasskamrater Teodor Willén och Selma Gustafsson Bagambe förklarar hur glada de blev att Leo fick uppdraget.

– Det var coolt. Fast några av tjejerna har strejkat lite. De ville väl bli lucia själva, säger Teodor.

– Tråkigt att det blir så negativt. Några föräldrar trodde att lärarna hittat på det här, menar Selma och tycker att Leo är modig.

– Bra att du vågar.

Det är inte bara klasslärarna som fått ta emot mejlprotester. Skolchefen Richard Weibull har fått reaktioner och rektor Jenny Lindvall har satt sig ner och funderat. Båda är helt överens om att allt gått schysst tillväga, att det är skolans uppgift att lära ut att alla ska behandlas rättvist och ha samma möjligheter.

Men att det finns starka känslor och många åsikter om detta har gjort att man nu försöker blidka kritikerna. På fredag kommer rektor och lärarna på skolan att diskutera ett förslag till förändring av luciafirandet på skolan. Ödeshögs officiella lucia – med en mer traditionell könstillhörighet – kommer att lussa tillsammans med femmorna på eftermiddagen nästa fredag.

– Men på morgonen bjuder vi in föräldrarna till vårt eget firande, säger Jenny Lindvall.

Jämställdhet i skolan

I Ödeshögs skolplan står det: "Ödeshögs skola bedriver ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter/.../oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om