Det är blåsigt, regnigt och ruggigt när Corren träffar personalen på Atlas, ett boende för ensamkommande barn i Ödeshög. Lika ruggigt är det att höra om deras ohållbara arbetssituation.
Sedan boendet startade förra årsskiftet har det varit problem. Det vittnar inte minst polisingripanden och utredningar om.
- Det har varit dåligt förberett och för mycket trubbel på vägen. Enda lösningen är att lägga ner boendet och starta på nytt under helt andra förutsättningar, säger en anställd och betonar att merparten av arbetsgruppen står bakom alla uttalanden i den här artikeln.
Utlösande blev en händelse på Atlas lördagen den 1 november. En vikarie kände sig så hotad att hon fick rädda sig ut genom ett fönster. Innan dess kallade hon på hjälp hos en kollega varvid en anhörig tog sig till boendet och ingrep.
Därefter har boendets personal valt att träda fram i Corren. De har gett upp hoppet om att kunna lösa situationen och anser sig sakna arbetsgivarens stöd. Tvärtom, på de krismöten som varit har de istället upplevt sig ha fått hårda reprimander.
- Vi blir anklagade för att vi inte sköter våra jobb och inte har de rätta ambitionerna.
Personalen har på olika sätt erfarenhet av att jobba både med invandrare och krisande ungdomar. Men för denna situation med pojkar med trauman från ett krigshärjat land som Afghanistan var de inte förberedda.
- Det är helt godtyckligt hur pojkarna mår, och vi hade blivit förespeglade att de som kom hit skulle vara relativt friska och välmående.
De anser inte att arbetsgivaren tagit till sig deras förslag på förbättringar, framför allt inte de som kostar pengar. När svåra situationer uppstår på kvällar, helger och nätter har de ingen jouransvarig chef att ringa till.
Den utredning länsstyrelsen gjorde om ungdomsboendena i Ödeshög kom fram till att det inte fanns någon anledning att ifrågasätta.
Arbetsgruppen är upprörd över att den inte har hörts i den utredningen. När en av dem ändå kontaktade utredaren och berättade om missförhållandena sade han sig inte kunna ta hänsyn till detta.
Inte ens grundförutsättningarna för verksamheten fungerar, menar de anställda. Tanken var att de skulle hinna med att stötta ungdomarna med läxläsning och annat som främjar integrationen och dokumentera detta. Men minst 75 procent av tiden går åt till det praktiska som matlagning och städning, något ungdomarna egentligen själva borde göra merparten av.
- Det kan vara svårt nog för en vanlig tonåring att inse detta och ännu svårare för dem med deras kulturella bakgrund, menar de.
Anhöriga till personalen har fungerat som ett socialt nätverk för pojkarna. Såväl vuxna som barn har deltagit i fritidsaktiviteter tillsammans med pojkarna. Arbetsgivaren har förbjudit anhöriga att umgås med ungdomarna vilket meddelades i ett brev för några veckor sedan. När personalen bad om en förklaring så sades det vara för de anhörigas säkerhets skull. Sedan dess har umgängesförbudet mildrats.
- Många av dem har lämnat kvar syskon där hemma och längtar efter kontakten med yngre barn, menar personalen som ställer sig mycket frågande till vem umgängesförbudet egentligen ska gagna.
Schemaläggningen är en annan stötesten. De får inte gehör för kravet på ständig dubbelbemanning, trots att flera våldsamma och obehagliga situationer har inträffat.
Utöver sin heltidstjänst har personalen nattjour där de sover över på boendet.
- Sömnen dessa nätter är sällan god, antingen blir den avbruten eller så går det inte slappna av för att man väntar på det, säger en i personalen.
På så vis nödgas de jobba upp till 135 procent av en heltid. Nu har de kontaktat en jurist för att få utrett om detta över huvud taget är lagligt.
När de anställda i höstas fick en ny chef i föreståndaren Helena Westerlund upplevde de att ett ljus tändes. De anser att hon gör sitt bästa, men hittills har inte heller hon klarat ut situationen. Enda förbättringen de kan hoppas på är att det blir en överlappning mellan arbetslagen så att de kan sköta överlämningen på arbetstid.
Personalen mår dåligt, det går inte att ta miste på. En anställd är sjukskriven av psykiska skäl, en reaktion på den händelse i våras när ungdomarna slog sönder stora delar av inredningen. Flera vikarier vägrar att komma tillbaka igen.