Fallet anmäldes som ett Lex Maria-ärende och har nu utretts av Socialstyrelsen. Händelsen inträffade i mitten av december. Den skadade mannen är i 50-årsåldern och lever på ett gruppboende för funktionshindrade i kommunen. Personalen upptäckte att mannen hade en svullnad på vänster lårben och han skickades akut till lasarettet i Motala. Röntgen visade frakturer på båda lårbenen.
I utredningen framkommer att patienten var mycket benskör, men att personalen hade olika former av hjälpmedel som taklift, liftmatta och annat för att kunna vända och lyfta honom utan att han skulle skadas.
Det går i det här fallet inte med säkerhet att uttala sig om hur benbrotten blivit till, men Socialstyrelsen konstaterar att patienten var så pass benskör att frakturer även skulle kunna uppstå med ringa våld.
Socialstyrelsen konstaterar att patienten snabbt kom till sjukhuset för vård när skadorna upptäcktes. Man betonar att det är av stor vikt att de hjälpmedel som finns, är utprovade för varje enskild patient och att de används på rätt sätt. Däremot finner Socialstyrelsen ingen anledning att kritisera den medicinska vård och behandling som getts.
Socialchefen Bengt Andersson är lättad över Socialstyrelsens beslut som i princip fritar personalen från skuld till det inträffade.
-- Det är väldigt skönt för personalen. Med sådana patienter kan man aldrig vara nog försiktig.
Efter händelsen ökades bemanningen så att det alltid är två som arbetar på natten och även i fortsättningen kommer de anställda alltid att arbeta i par när de ska flytta patienterna, dels för att det ska finnas ett vittne, dels för att det är oerhört känsligt med benskörhet, menar Bengt Andersson.
Lex Marias syfte är enligt Socialstyrelsen att få till stånd en objektiv utredning om varför en allvarlig skada inträffat. På så sätt ska liknande händelser kunna förebyggas. Ett annat syfte är att den drabbade patienten eller de anhöriga ska få klarhet i vad som inträffat och varför skadan uppstått.