Det kom fram vid den politiska debatt som hölls i Ödeshög, enligt Helena Hillar från Naturskyddsföreningen, en av utfrågarna.
Etableringen av gruvan Norra Kärr är inget kommunerna beslutar om, men partiernas inställning kan ändå inverka på vilka medborgarna vill lägga sin röst.
Ett kommunalt ja eller nej till gruvan kan dessutom ha betydelse för om gruvdriften blir av. Exempelvis lade olje- och gasjätten Shell ner letningen av skiffergas i Skåne efter att även kommuner anslutit sig till protesterna från lokalbefolkning och miljögrupper.
Få Ödeshögspartier har frågan på sitt partiprogram. Exempelvis inte Moderaterna som var tidigt ute med att uttala sig mot gruvetableringen.
Har ni ändrat er inställning?
– Absolut inte. Gruvan är vi inte emot i sig, men ingen kan ge en garanti att ingenting kan ske med Vättern, säger Jonas Andersson (M).
Moderaterna har inget emot att miljöprövningen görs, men den är dömd att misslyckas. Det handlar ändå om miljöfarlig verksamhet, menar han.
Nej till gruvbrytning, bombning eller gas utvinning intill Vättern, står det i Centerpartiets brev till alla förstagångsväljare och en längre formulering finns även med i partiprogrammet.
Roger Silfver (C) betonar kommunernas självbestämmanderätt. Ödeshögscentern anser att gruvdrift i Norra Kärr innebär ett alltför stort risktagande med dess största naturtillgång som insats och projektet bör därför stoppas.
– Alla säger att det är helt orimligt, ingenting får hända med Vättern.
Miljöpartiet har både Östgötadistriktet och riksdagsgruppen med sig mot gruvbrytningen. Åsa Romson förde partiets talan i en riksdagsdebatt om gruvor och minerallagstiftning som partiet begärt.
– Vi är emot gruvan eftersom det inte finns några garantier för att vattnet i Vättern kommer fortsätta vara rent vid gruvdrift. De flesta metaller de har tänkt utvinna finns att återanvända i gamla telefoner. Med andra ord kan man istället riva i byrålådan efter gamla telefoner, säger Karin Langhard (MP).
Hon säger också att de arbetstillfällen som utlovas är få och brukar heller inte tillfalla lokalbefolkningen. Istället blir det en kostnad för kommunen när platsen senare ska saneras.
– Det konstiga är hur Socialdemokraterna i Ödeshög kan ha kommit till en helt annan ståndpunkt än i Jönköping, säger Helena Hillar.
Aktion Rädda Vättern har nog större inflytande där, tror Johan Collberg (S) som ändå tycker att det senaste årets olika möten klarlagt en hel del.
– Det här är en alldeles för stor möjlighet för hela bygden för att inte ta till vara på de positiva chanser det ger.
Madelaine Vilgren (S) ser en satsning på gruvan Norra Kärr som en solidaritetshandling. Det handlar inte bara om positiva effekter som inflyttning och arbetstillfällen.
– Om ett land som Sverige utvinner metaller blir det 50 gånger bättre arbetsmiljö än i Kina.
Det behövs gruvbrytning om folk ska få fler mobiltelefoner, katalysatorer och allt annat krävs sällsynta jordartsmetaller för. Helst ska de vara fair trade-märkta och hon vill avvakta vad miljöprövningen kommer fram till.
– Vi vill inte heller skita ner Vättern.
Men det finns massor med alternativ till det skräckscenario som gruvmotståndarna varnar för, menar hon. Exempelvis behöver inte gruvbolaget förbli kanadensiskt, kanske någon annan vill köpa in sig, kanske svenska staten. Hon tror inte heller att arbetskraften kommer att flygas in och inte hämtas ur lokalbefolkningen.
Även Madelaine Vilgren anser att minerallagen behöver ses över, exempelvis rätten att få utvinna fyndigheter utan fastighetsägarnas tillstånd.
Socialdemokraterna är även mot utökade, militära skjutningar och gasutvinning i Vättern.