Paret lägger ner sitt ullspinneri – efter 42 år

"Tiden går och man blir inte yngre – men det är ett jättesvårt beslut", säger Ulla-Karin Hellsten om att hon och Börje Norberg lägger ner ullspinneriet.

Många studiebesökare och kunder har passerat igenom dörrarna i Åby Storeryd utanför Ödeshög. De kommer att minska på arbetet nu.

Många studiebesökare och kunder har passerat igenom dörrarna i Åby Storeryd utanför Ödeshög. De kommer att minska på arbetet nu.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög2023-10-12 06:00

Det är ingen brådska, det är en process som får ta sin tid, säger Ulla-Karin Hellsten i Östergötlands Ullspinneri. 

– Vi jobbar på övertid, både jag och Börje.

Ulla-Karin ska fylla 73, han 78. Maskinerna finns kvar och fungerar. Men det är inte vem som helst som kan sköta dem.

undefined
Ulla-Karin Hellsten med ett av spinneriets mest kända produkter, ullfilten med fårmotiv.

– Vi får se om det finns någon intresserad, eller om det kan bli ett museum, men det är inte så enkelt.

Ulla-Karins och Börjes barn har varit med i spinneriet under sin uppväxt, men de har andra jobb och Ulla-Karin tror inte att de vill ta över.

– De har jobbat en hel del här, men inget som föräldrar kan kräva av sina barn.

undefined
Börje Norberg justerar några av de hundratals rörliga delarna i maskinen som tvinnar tråden till garn. Till höger ytterligare en maskin som hasplar garnet.

Deras spinneri på landsbygden söder om Ödeshög är ett levande museum. Maskinerna är många och av äldre modell. Här finns kardverk, haspelmaskiner, tvinnare och hålkortsstyrda vävstolar. Och så den gamla spinnmaskinen "Spinning Jenny" som troligen är den enda i landet som fortfarande är i kommersiell drift. Under åren har det varit massor med studiebesök i den trånga lokalen med alla slamrande maskiner. Det är inte tätt mellan spinnerierna i Sverige.

Tiderna har varit skiftande för textilhantverk. På 80-talet när de började var det stort intresse. Sedan kom en dipp, som räddades från ett kanske oväntat håll. I Japan finns ett enormt intresse och det har återkommande rest japanska kvinnor till Stora Åby och haft kurser i Ulla-Karins regi. En japansk kund har under många år köpt in deras ullgarn och betalat stora summor i förskott.

undefined
Det blir varma kläder i varma färger med garn från ullspinneriet.

– Nu har jag sagt åt honom att inte göra det mer, säger Ulla-Karin.

Hon och Börje har sedan något år tillbaka slutat att köpa in mer ull, men de har fortfarande en hel del på lager. Och kursverksamheten tänker Ulla-Karin fortsätta med ett tag till. En grupp japaner planerar att komma nästa år.

Hon och Börje märkte ett uppsving under pandemin. Många som satt hemma behövde någon sysselsättning, och det blev en stor efterfrågan på garn. Det blev fler yngre kunder, samtidigt som de äldre ville ha ännu mer.

undefined
Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg kommer att sluta spinna ull.

– Det känns som att det fortsatt även efter att pandemin är över, tycker Ulla-Karin.

Ulla-Karin berättar om en dam i Västra Harg som kom och köpte en fårfilt i somras, en av spinneriets mest kända produkter. Filten var till barnbarnsbarnet – och hon hade köpt en av samma modell till sig själv 1990.

Men vad som ska hända med spinneriet nu vet hon inte. En process är påbörjad. Det har redan hört av sig intressenter som kan tänka sig att ta över.

undefined
Ulla-Karin och Börje har fått flera utmärkelser, de här hänger på väggen i kontoret. Så sent som för någon vecka sedan beslutade Ödeshögs kommun att ge dem 2023 års kulturstipendium.
undefined
I 42 år har Östergötlands ullspinneri och Ulla-Karin Hellsten varit en viktig aktör inom svenskt textilhantverk. Nu trappar hon ner verksamheten.
undefined
I 42 år har Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg drivit Östergötlands ullspinneri. Nu är det stopp för mer inköp av lammull.
undefined
Ulla-Karin Hellsten och hennes man Börje Norberg kommer att trappa ner på ullspinneriet. "Tiden går och vi blir inte yngre", säger Ulla-Karin.
Karta: Östergötlands Ullspinneri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!