Fem företag på lika många timmar hann landshövding Carl Fredrik Graf med att besöka under den företagssafari som kommunledningen med näringsutvecklare Helene Njord Westerling i spetsen hade arrangerat på torsdagen. Bra tyckte både de företagare som fick besök och landshövdingen själv.
– De senaste ett och ett halvt åren har jag i stort sett inte haft möjlighet att göra fysiska besök, sade han under stoppet hos Hallins, där han inte bara fick lära sig en hel del om det snart hundraåriga företaget, utan även testa att svetsa. Även om företag kan komma till slottet och berätta om sina verksamheter betyder det väldigt mycket att få komma ut i verksamheterna för att få en känsla för hur de fungerar. Det är viktigt att få veta hur näringslivet fungerar i Ödeshög och i länet.
Extra roligt tyckte han att det var att få svetsa lite.
– Det har jag aldrig gjort, sade han glatt efteråt.
I Hallins, som fyller 100 år nästa år, och som funnits i Ödeshög sedan 1964, är plåtbearbetning den röda tråden. Idag är företaget specialiserat på rostfri produktion från att tidigare även tillverkat produkter i aluminium och stål. Företaget, som har flera ben att stå på har klarat sig bra under pandemin och nu är det full produktion igen.
På landshövdingens fråga om företaget kommer att finnas kvar i Ödeshög om tio år blev svaret ja. Fördelarna är många men det finns även svårigheter:
– Främst handlar det om kompetensförsörjningen och kollektivtrafiken, säger Christer Hallin. Det är sådana saker som missgynnar små orter.
Även Peter Hjelm och Fredrik Ihrfeldt på DanaLitho lyfter problemet med att få tag på personal med rätt kompetens.
– Det är lite trögare här men å andra sidan så stannar de som börjar här, säger vd Peter Hjelm.
Produktionschefen Fredrik Ihfeldt är en av dem. Han började som tryckarlärling på företaget 1987 och har blivit upplärd där.
Fungerar det att göra så även idag?
– Ja, man plockar in dem som man känner kommer att fungera och utbildar dem, säger han.
– Samtidigt ställs högre krav på personalen, säger Peter Hjelm. Personalen är den tillgång vi har, går de hem har vi ingen verksamhet.
DanagårdLitho är enligt egen utsago en av Sveriges största grafiska producenter. För dem har pandemiåret varit tufft. I mars 2020 krympte verksamheten med 30 procent både vad gäller personal och omsättning. Idag är man "på grön kvist" igen i en bransch som de senaste 10-15 åren genomgått en strukturomvandling.
– Det ser hoppfullt ut för oss, säger Peter Hjelm som tycker att företaget har en bra bas. Vi ska bland annat fortsätta att utveckla vårt miljöengagemang i förhållande till Agenda 2030. Det tror jag kommer att bli ett företagskrav.
Men vad betyder ett sånt här besök för företagarna då?
– Landshövdingen är ju statens förlängda arm och en bra kanal dit, säger vice vd:n och försäljningschefen Jonas Andersson på Hallins.
– Det är bra att han väljer att engagera sig för småföretagens situation, att han kommer ut till oss på gräsrotsnivån, tycker Peter Hjelm.
Även kommunledningen, som förutom näringslivschefen Helene Njord Westerling bestod av kommundirektören Jenny Nolhage och kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD), var nöjda med att ha fått till landshövdingens rundresa.
Förutom Hallins och DanagårdLitho fick Ombergs Golf, Narr Chocolate och Särtshöga vingård besök av landshövdingen och kommunledningen.