Guld till Särtshögas bubbelvin

Svenskarna gillar bubbel, och Sverige har rätt klimat för att odla och tillverka det. I Särtshöga på Östgötaslätten görs det bästa.

Anna och Niclas Albinsson på Särtshöga vingård lyckades kamma hem guld med ett av sina mousserande viner i en ny bedömning.

Anna och Niclas Albinsson på Särtshöga vingård lyckades kamma hem guld med ett av sina mousserande viner i en ny bedömning.

Foto: Privat

Ödeshög2022-12-30 11:55
undefined
Anna och Niclas Albinsson på Särtshöga vingård lyckades kamma hem guld med ett av sina mousserande viner i en ny bedömning.

Ett av Niclas och Anna Albinssons viner på egna druvor har uppnått bedömningen guldmedalj när branschorganisationen Svenskt vin engagerade Madeleine Stenwreth att bedöma ett antal svenska viner. Hon har en av de tyngsta titlarna vinvärlden, Master of Wine.

– Det betyder att vi får ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Niclas Albinsson och fortsätter:

– Vi har mejslat ut ett sätt att göra vin tillsammans med den hjälp vi haft. Vår ambition nu är att fortsätta tävla internationellt. Vårt vision är att göra världens bästa vin på druvan Solaris.

undefined
Anna Albinsson i vingården på slätten mellan Omberg och Rök. Den är fortfarande under uppbyggnad och kommer att ge kring 10 000 flaskor 2026.

Den druvan passar väldigt bra för svenskt klimat. Och den passar för just mousserande viner som Anna och Niclas satsar på.

– När vi började för tio år sedan trodde vi att det svåra skulle vara att göra vinet. Men det är det enkla i sammanhanget. Det svåra är att odla vin, med tanke på ett varierande klimat och väder och vind.

Nyckfullt väder är största hotet mot ett bra resultat. Det är oförutsägbart och man måste med hjälp av kunskap hantera det.

undefined
Det är inte vinframställningen som är den svåra delen, utan odlingen. Druvornas kvalitet kräver rätt väder, bra jord och mycket kunskap.

– Det är utmaningen. Och så är det för alla vinodlare i hela världen. Man kan inte göra en bättre slutprodukt än kvalitén på den råvara som man jobbar med. 

14 viner bedömdes den här gången. Två guld, tre silver och sex brons delades ut. Särtshöga vingård fick ett av varje valör. Guldet gavs till vinet "Cuvée Tradition". Odlingen består nu av 10 000 stockar. I år produceras 6 000 flaskor. 2026 när man räknar med full produktion handlar det om cirka 10 000 flaskor.

Karta: Särtshöga Vingård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!