Flyttade mer än 100 mil norrut – bytte Ödeshög mot Släppträsk

De sökte en nystart i livet – för sig, sina hundar och sitt företagande.
Paret Therese och Simon Arvestrand, 38 och 44 år fann det de sökte i Norra Släppträsk i Västerbotten.

Simon Arvestrand, 44 år och Therese Arvestrand, 38 år lämnade Boet utanför Ödeshög och flyttade drygt 100 mil norrut, till Norra Släppträsk utanför Malå. De har en egen Youtubekanal, Arvestrands i norr", där de visar livet och miljöerna i sin nya hembygd.

Simon Arvestrand, 44 år och Therese Arvestrand, 38 år lämnade Boet utanför Ödeshög och flyttade drygt 100 mil norrut, till Norra Släppträsk utanför Malå. De har en egen Youtubekanal, Arvestrands i norr", där de visar livet och miljöerna i sin nya hembygd.

Foto: Lars Westerlund

Ödeshög2025-03-10 20:00

Nyheten i korthet

  • Therese och Simon Arvestrand, ett företagspar från Östergötland, har flyttat över 100 mil norrut till Norra Släppträsk i Västerbotten för att få en nystart i livet.
  • Paret driver företagen Arvestrands Djur & Natur och Woodprint Nordic, och har kunnat fortsätta sitt arbete på distans efter flytten.
  • Therese Arvestrand upplever en skillnad i mentalitet mellan norra och södra Sverige, och uppskattar den öppenhet och gästvänlighet de mött i sitt nya hem.

Norra Släppträsk?

Ja, det är namnet på en by utanför Malå i Västerbotten. Närmaste stad, är Skellefteå, sådär 13 mil bort. 

– Sjön här heter Släppträsk. Den är långgrund och har sandbotten, och rent vatten. Jag har nog aldrig badat så mycket sedan jag flyttade hit, säger Therese Arvestrand, som vuxit upp i Mantorp. 

Tillsammans med maken Simon, som har rötterna i Göteborg och vuxit upp i Skaraborg, har hon nu bytt Östergötland mot Västerbotten.

undefined
Therese Arvestrands bästa tips till den som överväger att bosätta sig någon annanstans är att våga. "Vi lever bara en gång, så våga prova att göra något nytt. Om man inte trivs kan man alltid flytta tillbaka.", säger hon.

Flyttlasset gick från Boet utanför Ödeshög under midsommarveckan förra året. 

– Vi har ingen anknytning och inga rötter här. Vi ville starta om och ha mer mark, till rimligt pris. Att veta att skogen utanför trädgården är vår och inte är kalhuggen en morgon. Att kunna kliva ut och veta att man äger allt man ser. 

undefined
I slutet av 1990-talet frilansade Simon Arvestrand som fotograf ned fokus på bröllop, bal och studentfotografering, rally och rallycross. Efter flytten till Norra Släppträsk har han väckt liv i den verksamheten igen och specialiserar sig nu på porträtt, hundar och produktfotografering. På gården har han inrett en egen studio i en separat byggnad.

Paret är företagsamma. De driver Arvestrands Djur & Natur, som kretsar kring den stora passionen: hundar. De driver också Woodprint Nordic, inom skogsbruk, foto, 3D-print och cnc-fräsning.

– Jag startade företag 2007, det var hundrelaterat och jag hade kurser i Linköping, berättar Therese Arvestrand, som är utbildad hundinstruktör och hundpsykolog. 

Hon håller fortfarande hundutbildningar och arbetar heltid – mestadels på distans – med de hundutbildningar som finns på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. 

– Jag åker bara ner till skolan två veckor per termin när eleverna har praktik. 

Distansarbetet har varit en förutsättning för flytten.

– Vi jobbar båda på distans. Det mesta går att göra på distans nu, säger Therese.

undefined
Simon Arvestrand är automationsingenjör på ett teknikkonsultföretag Rejlers i Skellefteå. Han är också fotograf och satsar på en onlinehandel med bland annat 3D-prints.

Vägen till Norra Släppträst var inte helt rak. Och den tog sin tid. 

I två och ett halvt års tid sökte de fastigheter mellan Härnösand och Luleå. 

– Det var lite skralt med hus och en del var lite skraltiga. Vi var inte ute efter att renovera något, det hade vi redan gjort i Ödeshög.

Via en lokal Facebook-grupp gjorde Simon en efterlysning om hus med mark. 

De fick svar och blev ägare till ett rött hus, från 1990-talet med 50 hektar mark och bara fyra minuters promenad från sjön. 

undefined
Therese Arvestrand gillar vintern, men är lite besviken på den allra första som Släppträsk-bo. Det har varit en mild vinter, med plusgrader i februari. Men snön ligger kvar än. "Just nu ser vi fram emot vårvintern. Det ska bli spännande att upptäcka den och uppleva att det är varmt i luften, men fortfarande snö", säger hon.

Therese beskriver sina nya omgivningar: skog och berg. Just nu under ett vintervitt täcke.  

– Fast vi är lite besvikna på vintern. Den har varit mild, det var plusgrader i februari. Det brukar det inte vara. 

När vårsolen väcker fram grönskan i Östergötland är snötäcket i Norra Släppträsk 75 centimeter.

– Just nu ser vi fram emot vårvintern. Det ska bli spännande att upptäcka den och uppleva att det är varmt i luften, men fortfarande snö. 

Blev flytten den nystart ni längtat efter?

– Vi har fortfarande inte landat ordentligt och behöver känna av läget. Men vi har planer och är i startgroparna för nya grejer i företaget, som en online-butik.

 Hon är entusiastisk och pratar spontant om det nya livet. 

– Det är en skillnad i mentalitet här och i södra Sverige. Folk kommer från andra sidan sjön och hälsar på. De säger att det är kul att vi flyttat hit och så berättar de hela sitt livs historia. Så gör inte östgötar, det tar längre tid att komma dem inpå livet. 

Saknar du något från Östergötland? 

– Nej. Eller jo, jag är vegetarian och här är det inte så utbrett. Det finns inte så mycket halvfabrikat för vegetarianer här.

Har du något tips till andra som funderar på att flytta långt bort? 

– Våga! Med all den teknik vi har så är det inte så långt. Det går att hålla kontakt med nära och kära ändå. Kolla vad det finns för hus, ta inte första bästa. 

undefined
Hundar har följt Therese Arvestrand genom livet. Hon är både hundinstruktör och hundpsykolog. Trots den långa flytten har hon kvar heltidsjobbet med hundutbildning på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. Arbetet sker mestadels på distans.

Therese stannar upp en liten stund. 

– Vi lever bara en gång, så våga prova att göra något nytt. Om man inte trivs kan man alltid flytta tillbaka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!