Orgelpipa stulen i Stora Åby kyrka

En orgelpipa har stulits från den värdefulla Setterqvistorgeln i Stora Åby kyrka. Nu går det bara med svårigheter att använda orgeln.Tills vidare hålls Stora Åby kyrka stängd på dagarna, men ska öppnas på nytt igen.

Pipa fattas. Hålet efter den stulna orgelpipan syns i vänstra nedre hörnet.

Pipa fattas. Hålet efter den stulna orgelpipan syns i vänstra nedre hörnet.

Foto: Gerhard Paping

ödeshög2017-08-16 08:36

Stölden upptäcktes på söndag eftermiddag och är polisanmäld. På kvällen skulle det hållas en orgelkonsert.

Kunde den genomföras?

– Ja, tack vare en skicklig organist som kopplade stämmorna på ett annorlunda sätt, säger församlingsherden Gerhard Paping.

Han nämner att stölden ställer till det mer än vad man tror. Det är inte bara en ton som knyckts, ett pysande ljud stör så fort det kopplas in stämmor till pedalerna och rörflöjtsstämman är obrukbar.

– En orgel är inte som ett piano utan ett tekniskt underverk bestående av både mekanik, fysik och elektronik, konstaterar Gerhard Paping.

Ann Bremer Andersson har varit kyrkomusiker i Ödeshög i 37 år. Hon har inget minne av någon tidigare orgelpipstöld i bygdens kyrkor.

– Jag har inte hört talas om det på några andra platser heller.

Gerhard och Ann har funderingar åt samma håll om varför orgelpipan stulits. De tror a

tt huvudbytet varit en förstärkare, som funnits i ett skåp under ett mixerbord långt bak i kyrkan, och som har stulits.

Orgelpipan tror de har setts som en souvenir. Något försäljningsvärde ser de inte i den.

– Pipan är ju anpassad till denna orgel, säger Gerhard Paping.

En orgelbyggare är kontaktad. Vad som är positivt är att denne sagt sig tro att pedal- och stämmofelet ska kunna åtgärdas ganska enkelt.

– Sedan måste vi skaffa ny pipa och det blir mer komplicerat, säger Gerhard Paping som räknar med hög självrisk på försäkringen.

Orgeln var intakt i torsdags kväll i förra veckan. Stölden måste därför ha skett inom loppet av mindre än tre dygn. Kyrkan står öppen på dagtid men är stängd och larmad på nätterna.

Orgeln i kyrkan är från 1913, byggd av den ansedde orgelbyggaren E A Setterqvist (stavningen Zetterqvist förekommer också) och ses som en romantisk orgel vilket betyder att den har ett speciellt urval av pipor.

Även i Mjölbytrakten har en orgelläktare haft ovälkommen påhälsning den senaste tiden.

Någon gång mellan 1 och 14 augusti har någon varit inne i Högby kyrka utanför Mjölby. Där har man tagit sig upp på orgelläktaren och stulit en videokamera med stativ.

Kyrkans personal hävdar, enligt polisen, att kyrkan under den tiden varit låst. Man tror att någon ändå kan ha lyckats trycka upp kyrkporten utan att skada den.

Däremot räknar församlingsherde Gerhard Paping att orgelläktaren framöver blir låst utrymme.

Vem som helst har kunnat gå upp på orgelläktaren när kyrkan stått öppen. Efter förra veckans pipstöld kommer troligtvis dörrar att sättas upp till de båda läktaringångarna.

Gerhard Paping säger att staten vill att landets kyrkor ska stå öppna för besök och det är en viljeinriktning som sammanfaller med Svenska kyrkans.

– När kyrkan skildes från staten skrevs ett kontrakt om kyrkoantikvarisk ersättning. Det kontraktet bygger på att kyrkorna ska vara tillgängliga för besök och vi har många besökare i Ödeshögs församlings kyrkor. Det vittnar gästböckerna om, säger Gerhard Paping.

Anställd personal och frivilliga krafter hjälps åt med att öppna och stänga de sju kyrkorna i församlingen.

Stora Åby kyrka ligger några kilometer öster om Ödeshögs tätort och är inte bara församlingens största helgedom utan den kyrka i hela pastoratet (finns 33) som har möjlighet att ta flest besökare, 600.

Vid stölden av pipan och förstärkaren försvann också ett par nycklar från kyrkan, men det oroar inte så mycket. Nycklarna går till mer sekundära utrymmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om