Debatten om investeringsbudgeten för 2022 blev lång när kommunfullmäktige i Ödeshög sammanträdde på måndagskvällen. I fokus för debatten låg det planerade bostadsområdet Sväm, cykelvägen mellan Ödeshög och Sväm, flyttningen av en busshållplats i centrum och bredbandsutbyggnaden, investeringar som oppositionen till skillnad från majoriteten vill skjuta på framtiden.
– Vi måste planera och agera långsiktigt, det vi gör i dag kan vi skörda längre fram, sade kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson när hon presenterade majoritetens budgetförslag.
Hon påminde om att kommunen arbetat under många år för att skapa en stabil ekonomi vilket har gett resultat. Prognosen för i år är att helårsresultatet landar på cirka 16,1 miljoner kronor mot budgeterade 11,4 miljoner kronor. Ett resultat som delvis beror på statsbidrag under pandemin. De pengarna har bland annat använts för investeringar, amorteringar och nedskrivningar.
– Vi har till exempel tidigarelagt belysningen vid Hästholmens cykelväg, berättar hon.
Kommunen arbetar sedan 2020 med en långsiktig plan över tio år. I den läggs alla behov in som kommunledningen kan se framöver. Under den perioden görs varje år en budget för året därpå med en plan för ytterligare två år.
Och för nästa år vill majoriteten som består av Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet bland annat satsa på utbyggnaden av fiber, underhåll av Lysingsskolan och ett reservkraftverk för Solgården.
– Vi tillför också två miljoner till barn- och utbildningsnämnden och en miljon extra för att förstärka äldreomsorgen.
För att kunna öka kompetensenförsörjningen och utveckla näringslivet behöver kommunen locka fler att bosätta sig i Ödeshög. Och då behövs fler bostäder både i tätorten och ytterområdena. I Hästholmen fortsätter nybyggnationen på Stationsområdet. Dessutom vill den styrande majoriteten dra igång projekteringen av Sväm under nästa år.
– Vi ser ett ökat tryck på bostäder och därför måste vi börja nu, säger Annicki I Oscarsson.
För att klara en del kommande investeringar och reinvesteringar kommer kommunen behöva ta lån, något oppositionen var emot. Jonas Andersson, M, varnade för att låneskulden för kommuninvånarna kommer att öka kraftigt och att kommunen riskerar att slå i lånetaket med alla de investeringar som majoriteten vill göra.
– Vi ser att det finns väldigt stora investeringsbehov. Och längst fram är skolan. Fridtjuv Bergskolan är för trång och Lysingsskolan behöver renoveras eller så behöver en ny byggas. Och det måste vi kraftsamla inför, sade bland annat Jonas Andersson.
Därför hade de fem oppositionspartierna Moderaterna, Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet, Ödeshögspartiet och Sverigedemokraterna lyft bort 48 miljoner kronor. Projekteringen av Sväm kan skjutas på framtiden, liksom cykelvägen dit. Centrumutvecklingen, där bland annat en flytt av en busshållplats finns med i planerna, kan vänta och behöver verkligen bredbandet byggas ut. Oppositionen tycker att kommunen kan avvakta utvecklingen av både 4G- och 5G-näten. Medan den lokala skolfrågan utreds behöver bara de absolut mest nödvändiga renoveringarna göras, enligt förslaget.
Driftbudgeten hade oppositionen inga invändningar emot.
Efter votering bifölls majoritetens förslag. Oppositionens politiker reserverade sig. En ledamot lade ner sin röst.