Omvandlingen: Bara svenskar som kunder under pandemin

Urnatur i Ödeshög har klarat sig bra trots att flera hotell och vandrarhem drabbats hårt under coronautbrottet. Besökare från andra sidan jorden har ersatts av svenskar.

Några stugor står på marken och några är placerade uppe i trädtopparna.

Några stugor står på marken och några är placerade uppe i trädtopparna.

Foto: Samuel Zurawski

Ödeshög2020-08-10 18:00

Håkan Strotz och Ulrika Krynitz driver tillsammans Urnatur. Vägen från att de köpte en liten gård i Sjögetorp till att bygga ett skogseremitage har varit lång. Alla hus är både ritade och byggda från grunden av Håkan Strotz, Ulrika Krynitz har bidragit med idéer, detaljer och framför allt färg- och inredningsarbetet.

– Allt är gjort med träden från vår egen gård. Idag har vi tio stycken stugor i olika storlekar, säger Ulrika Krynitz, ägare av Urnatur.  

I stugorna finns ingen el eller tillgång till internet, vill man ha värme får man elda. Runt gården finns också vandringsleder, badmöjligheter, djur, och vackra slätter. 

– Det är viktigt att skapa naturvärden i det hela, vi jobbar med ekoturism. Det är mervärde för våra gäster att ha ett vackert landskap. Miljö- och klimatfrågor har blivit alltmer aktuella och tanken är att vara en motvikt till den utvecklingen vi ser i samhället idag.

Ulrika Krynitz förklarar att när verksamheten först startade var det många som inte riktigt förstod konceptet. Det problemet existerar inte längre, skogseremitaget har årligen massor av besökare och variationen på gästerna är stor. 

– Till en början var det mest äldre besökare men nu för tiden har vi också mycket yngre personer och även barnfamiljer.

Vilka besökare som kommit hit i sommar skiljer sig från tidigare år på grund av coronapandemin.

– I år har det nästan bara varit svenskar här vilket är lite ovanligt. Vanligtvis kommer folk från andra sidan jordklotet specifikt för att besöka oss vilket är väldigt roligt. 

Medan många hotell och vandrarhem har haft det tufft under coronapandemin så har Urnatur klarat sig bra.

– Ekonomiskt är det ungefär som vanligt. Men det har varit annorlunda, alla konferenser ställdes in och det var mycket avbokningar i våras. Men sen i juli hade vi otroligt mycket folk så vi kom ikapp kan man säga. 

– Det är trots allt ett väldigt bra alternativ eftersom man är ute i naturen och slipper trängas med andra. 

Senaste åren har det tillkommit ytterligare stugor, men det är inte det enda som är nytt.

– Ett nytt koncept är att gästerna lagar sin egen mat utomhus med råvaror från vår trägård. Från och med i år måste man också stanna två nätter så man får en hel dag här, det har gjort stor skillnad för vår arbetsbelastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!