Ingenting är avgjort ännu. Trots det har skolpolitikerna i första hand valt att informera föräldrarna till eleverna i Västra Tollstad skola som har sitt viktigaste upptagningsområde i Hästholmen. Det gjorde de i samband med ett möte förra veckan. De närvarande föräld-rarna fick då den uppfattningen att deras skola var en av dem som var mest nedläggnings- hotad.
Barn- och utbildningsnämnden måste spara. Med nuvarande ambitionsnivå skulle budgeten för nästa år ligga 4,2 miljoner kronor över budget- ramen på 86 miljoner kronor.
I utredningen presenteras nedskärningsåtgärder som politikerna har tagit fram och bett förvaltningschefen Lars Engström att utreda. Det handlar om nio punkter, än så länge utan inbördes prioritetsordning:
n 1. Nedläggning av Västra Tollstad skola från hösten 2004.
n 2. Nedläggning av Trehörna skola från hösten 2004.
n 3. Förändringar i Boets skola så att skolåren 4 till 5 flyttas till Fridtjuv Bergskolan från hösten 2004.
n 4. Total översyn av komvux verksamhet.
n 5. Nedläggning av gymnasie-skolans hantverksprogram.
n 6. Göra två rektorsområden av hela barn- och utbildningsnämndens verksamhet.
n 7. Avstå från att ersätta förvaltningschefstjänsten fullt ut.
n 8. Avyttra alla försäljnings- och uthyrningsbara lokaler där det finns barnomsorg eller skolverksamhet.
n 9. Nedläggning av musikskolan.
Med varje åtgärd följer en prislapp på de besparingar som kan göras. Störst besparingar ger, enligt utredningen, en nedläggning av Västra Tollstad med drygt 2 miljoner kronor. Den sammanlagda besparingen av alla åtgärder blir omkring 6,2 miljoner kronor.
Konsekvenserna är givna, i de flesta fall diskuterade under flera år och kommer i samtliga fall skapa besvikelse och frustration, skriver förvaltningschefen.
Han pekar framför allt på den längre skolskjuts som vissa av åtgärderna kommer att föra med sig, på att en nedläggning av musikskolan skulle bli ett hårt slag för kommunens kulturliv och betydelsen av en avveckling av de frivilliga skolformerna.
Finns det inget annat sätt att spara? Nej, det anser inte Lars Engström. Efter många år av minskade resurser är marginalerna borta. Det enda sättet att bevara den nuvarande verksamheten är att det skjuts till mer pengar.
På måndag kommer barn- och utbildningsnämnden besluta hur besparingarna ska ske för att sedan presentera det för budgetberedningen. Ordföranden Alf Engholms uppfattning är att alla dessa besparingar kan genomföras men att de inte kommer att kunna tas inom ett och samma år.