När kvartalsräkningen kom med posten fick han en överraskning. Priset per kilowattimme hade mer än fördubblats efter bytet till nytt bolag.
- Jag förstod inte vad det var frågan om, jag fick en räkning på 12 000 kronor, berättar han.
19 december 2002 kunde Kraftkommission AB av ekonomiska skäl inte längre leverera el till sina kunder. De cirka 8 000 personer som hade fast elavtal med bolaget blev hänvisade till andra leverantörer och fick betala högre priser, trots att avtalen inte ifrån löpt ut.
Stämningsansökan
Konsumentombudsmannen ansåg att de extra kostnaderna var en följd av ett avtalsbrott från Kraftkommissions sida. Efter misslyckade försök att få bolaget att frivilligt betala ersättning till kunderna, lämnades stämningsansökan mot Stävrullen Finans AB (f.d. Kraftkommission i Sverige AB) in till Umeå tingsrätt i december 2004. På det följde en rättegångsprocess med flera turer.
Dom fastställdes
Efter fällande domar i både tingsrätten och hovrätten beslutade Högsta domstolen, i november 2011, att inte pröva målet. Därmed fastställdes hovrättens dom, som gav 2 100 elkunder rätt till ersättning.
I höst startar en ny rättsprocess, där skadestånden ska fastställas.
- Det är bra att vi får ersättning, men jag förstår inte varför det tar så lång tid, säger Sven Erik Andersson från Ödeshög som är en av kunderna. Han tycker att det varit bättre om skadestånden fastställts på samma gång som rätten till ersättning bedömdes.
Inte självklart
Per Magnusson på konsumentverket förklarar att det är ett stort arbete att sammanställa skadeståndsbelopp till 2 100 kunder.
- Det var långt ifrån självklart att vi skulle få rätt, därför hade det blivit mycket arbete i onödan om vi förlorat istället, säger han.
Magnusson tror att det kan dröja cirka ett år till innan skadestånden är beslutade. Innan dess måste uppgifter om elförbrukning och avtal samlas in från de berörda kunderna för att sedan åter prövas i domstol.
Är kostnaderna för rättegången berättigade?
- Om man ser det i ett helhetsperspektiv så ja. Den här typen av rättegång får en större verkan i det att företag får veta att de inte kan bryta avtal med kunder utan att något händer. Respekten för avtal måste hållas i en marknadsekonomi, säger Magnusson.