Vi har tidigare skrivit om Axel Magnusson. Han är 34 år och uppväxt i Hästholmen. Han har autism. Axel klarar sig inte själv och kan inte bli lämnad ensam.
Sedan 7 år tillbaka bor han på Sjöboda gård utanför Katrineholm.
Den 11 mars 2024 kallades Axels föräldrar Birgitta och Anders till ett möte på socialkontoret i Ödeshög. Där fick de reda på att kommunen sagt upp avtalet med Stiftelsen Linden och Axels plats på Sjöboda gård. Birgitta är även god man till Axel och hon överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I en dom den 28 mars beslutade de att upphäva kommunens beslut att säga upp platsen.
Den 15 april sammanträdde socialnämndens myndighetsutskott för att besluta om en ny verkställighet för Axel, det vill säga ett beslut var Axel ska bo. Enligt beslutet ska han få ett nytt boende på Nyhyttans gruppboende i Nora kommun.
När vi hör av oss till myndighetschef Anders Ivar den 22 april har vi inte fått ta del av något protokoll.
– Protokollet ska vara justerat och lämnas ut imorgon tisdag. Myndighetsutskottet beslutade återigen att avsluta placeringen på Stiftelsen Linden och inledda en ny verkställighet på Nyhyttans gruppbostad från 1 juni.
Har ni beslutat att överklaga förvaltningsrättens domslut också?
– Det skickade vi in i onsdags och det är mottaget av kammarrätten. Vi har inte fått besked om prövningstillstånd än.
Johan Kollberg (S) är socialnämndens ordförande och han menar att kommunen rättat till det fel som förvaltningsrätten pekade på i sin dom.
– Felet som gjordes i det första beslutet, som vi tolkar det, var att det inte fanns med något nytt verkställighetsbeslut i samband med uppsägningen och som vi kan utläsa av domen var det anledningen till att ärendet togs upp. Därför har vi nu också överklagat förvaltningsrättens dom.
Birgitta var med på sammanträdet den 15 april och Axels juridiska ombud Linda Bergstrand fanns med på länk. Beslutet fick de del av under tisdagen.
– Det jag kan se är det inte finns någon avvikande åsikt i myndighetsutskottet. Det kan jag tycka är förvånande och upprörande. Jag som god man har inte haft någon insyn i processen innan de kom fram till att föreslå Nyhyttan. Det här är ett beslut som har tagits över mitt huvud och i strid med gällande dom, säger Birgitta.
Gäller myndighetsnämndens beslut eller förvaltningsrättens dom fram tills att kammarrätten fattar prövningstillstånd eller tar ett beslut?
– Vi och god man har inte samma bild av det. Vi har kommit fram till att vi fattat ett nytt beslut och nu är det det som gäller. Sedan kommer Birgitta överklaga det. Men vi behöver inte invänta den rättsliga prövningen eftersom vi fattat beslut om ny verkställighet. Till slut blir det en fråga var Axel ska bo och han har en plats på Nyhyttan som vi har fattat ett beslut om, säger Anders Ivar.
I förvaltningsrättens dom står det att "Vad socialnämnden anfört om att den under uppsägningstiden avser att hitta andra placeringsmöjligheter medför inte någon annan bedömning. Det överklagade beslutet ska därmed upphävas." Hur tolkar ni det?
– Vi har å andra sidan fattat ett nytt beslut där vi har en ny verkställighet. Invändningen från förvaltningsrätten var att vi avslutat verkställigheten utan att ha en ny verkställighet och det var det som korrigerades den 15 april.
Så det är inte förvaltningsrättens dom som gäller nu utan ert beslut?
– Ja, just det. Precis. Förvaltningsrätten tar inte ställning till frågan om verkställighet, det åligger kommunen.
Anders Ivar menar att Stiftelsen Linden nu är inställda på att placeringen upphör 1 juni.
– Det finns en ny verkställighet. I vårt perspektiv blir inte Axel bostadslös, men sedan vet jag att god man inte vill att han ska flytta. Men då får hon överklaga och ordna med det, säger Anders Ivar.
– Vi kommer såklart överklaga direkt. Eftersom kommunens beslut är överklagningsbart anser jag att kommunen inte kan vidta några förberedelser för Axels flytt innan domstolen tagit ett nytt beslut, säger Birgitta.
I paragraf 6 i LSS-lagen kan man läsa att "Den enskilde ska i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges." På vilket sätt har Axel fått inflytande över beslutet att flytta till Nyhyttan?
– Han representeras av sin goda man som har varit tydlig med att hon inte vill att han ska flytta. Utifrån den aspekten kan det vara svårt att ordna delaktighet och inflytande om man har en så tydlig inställning. Vi har hittat ett boende som matchar Axels behov och därmed anser vi att han kommer få det lika bra på Nyhyttan som han har det nu, menar Anders Ivar.
Nyhyttans gruppboende ligger i Nora kommun och här erbjuds Axel boende i en gruppbostad.
– Skillnaden är att han kommer bo med andra brukare, men det finns god tillgång på personal. Nyhyttan ligger i ett lugnt och bra område. Det är en betrodd verksamhet med välutbildad personal. Han kommer få samma goda levnadsvillkor som han har på sitt nuvarande boende, säger Anders Ivar.
– Det finns ingen utredning som visar hur Axel med sina specifika behov skulle kunna bo på ett traditionellt gruppboende. I Axels LSS-beslut där kommunen själva beskriver insatserna står det tydligt att han inte kan bo i en vanlig gruppbostad. Han behöver en individuellt anpassad bostad, säger Birgitta.
Hon anser att kommunen satt LSS-lagen ur spel genom att fatta ett beslut där hon inte varit involverad.
– När det gäller LSS-lagen så är det viktigt att jag som god man kan vara med och påverka insatser som rör Axel. Att jag har inflytande över beslut som rör honom, till exempel en ny verkställighet. Det ska förgås av en ordentlig utredning. Det är viktigt att jag får möjlighet att besöka boendet innan och att jag får till mig utredningen, samt förslaget till beslut, i god tid i förväg så att jag kan lämna mina synpunkter på den. Det är så det ska gå till enligt lagen Jag kan bli mycket besviken på att politikerna inte lyssnade på mig och ställde upp på ett i mitt tycke bristande beslutsunderlag. Samtycke är grunden för LSS-lagen. Här har kommunen satt det ur spel. Det handlar mer om en tvångsförflyttning.
Att ändra verkställigheten trots att det finns en dom är domstolstrots anser Axels juridiska ombud Linda Bergstrand.
– Det är min uppfattning. Det finns tyvärr ingen påföljd om kommunen väljer att trotsa domen. Man kan JO-anmäla, vilket god man har gjort i det här fallet. Man kan också göra en polisanmälan om tjänstefel enligt brottsbalken. De åtgärderna tar sannolikt längre tid att utreda än till 1 juni då den ändrade verkställigheten träder i kraft. Om kammarrätten inte meddelar prövningstillstånd innebär det indirekt att de går på förvaltningsrättens linje. Det innebär att kommunen inte har rätt att flytta Axel. Vår förhoppning är att kommunen inte verkställer sitt beslut att flytta Axel.
I kommunens överklagande till kammarrätten kan man läsa att "Socialnämnden i Ödeshög vill anföra att nytt boende är erbjudet Axel Magnusson". Linda Bergstrand anser att det inte är ett erbjudande som kommunen presenterar för Axel och hans god man.
– Ett erbjudande låter som man erbjuder något man har möjlighet att tacka ja eller nej till. Ett erbjudande får gärna vara förenat med flera olika valmöjligheter. God man har inte fått vara med och påverka den ändrade verkställigheten. Hon har inte fått del av någon utredning eller liknande.
Socialnämndens ordförande Johan Kollberg menar att frågan om var Axel ska placeras sätter fingret på det ansvar som en liten kommun får ta i den här typen av ärenden.
– Vi har begränsade resurser och vi har ingen anställd kommunjurist som kan hjälpa oss att navigera i juridiken i vardagen. För en liten förvaltning som vår blir det en stor arbetsbörda vid ett ärende av den här typen, samtidigt som den övriga verksamheten och den ordinarie ärendetillströmningen måste hanteras. Här skulle staten behöva ta ett mycket större ansvar än vad den gör idag istället för att överlåta allt på oss i kommunerna.
Finns det ett skrivet avtal med Nyhyttan?
– Nej, det finns ett muntligt avtal. Jag tycker inte att det är bra för Axel att man drar ut på den här processen. Han behöver förberedas för sitt nya boende. Det är uppenbart att god man och vi inte är överens och så kan det vara när man jobbar med myndighetsutövning. Det är där vi står nu, säger Anders Ivar.
Det är nu drygt en månad kvar innan Axels plats på Sjöboda avslutas.
– Det är tragiskt att vi inte blivit lyssnade på. Vi är såklart ledsna att den här situationen har uppkommit från början. Det är bedrövligt hanterat, säger Birgitta.