Kommunen hade ett avtal med Vätternpotatis om att ta emot potatisrester, drygt 7 000 ton så kallad potatis-slurry. Tillsammans med Ödeshögsbornas avloppsvatten rötades det till biogas. Med en biogasmotor, en slags generator, har man kunnat producera el till driften av avloppsreningsverket, plus lite som gick ut i elnätet.
Förra vintern sade Vätternpotatis upp avtalet och levererar från och med i höst avfall till en annan aktör som tillverkar biogas. Därmed behöver kommunen inte längre biogasmotorn.
– Vi har inte upphört med gasproduktionen. Vi vet ännu inte hur mycket den räcker till. Elen måste vi dock köpa in, säger Niklas Odeheim, teknisk chef i Ödeshög.
– Det är tråkigt att sluta med detta, det är en spännande process, men ekonomiskt kommer det inte att göra någon skillnad, säger Niklas Odeheim. I stället har vi sett andra fördelar. Som bättre rening av vattnet på ett enklare vis.
Biogasmotorn kräver mycket underhåll, även om den står still, menar han. Det var lika bra att göra sig av med den medan den är i drift. Nu förhandlar man med en kommun i Sydsverige om att ta över den. En ny sådan biogasmotor kostar omkring 1,5 miljoner. Ödeshög hoppas att få ut 800 000 till 900 000 kronor på försäljningen.
Enligt en utredning som gjorts och som redovisades för kommunfullmäktige i våras kommer Ödeshögs kommun inte att få ökade kostnader om biogasmotorn säljs.
Orsaken till att Vätternpotatis avslutar leveransen till Ödeshögs kommun är framför allt ekonomisk.
– De flesta får i dag betalt för sina råvaror till biogas, säger Erik Pettersson, vd på Vätternpotatis. Min företrädare sa upp avtalet, som gick ut vid nyåret 2020/2021. Efter diskussioner blev vi medvetna om att vi måste betala för att kommunen i fortsättningen ska ta emot vår slurry.
Vart slurryn idag tar vägen vill han inte avslöja. Men det handlar om en stor aktör som klarar av Vätternpotatis kvantiteter. Från årsskiftet ska den aktören också kunna ta emot andra organiska restprodukter från företaget som i dag även tillverkar gratäng och sallad.
När kommunens rötkammare byggdes fanns det en idé att där skulle produceras fordonsgas, men den tanken prioriterades bort vid ombyggnaden av reningsverket 2012. Investeringen handlade ändå om nära 25 miljoner kronor.