Ödeshög kunde ha hetat något annat

Varken Lysing eller Alvastra. Ödeshög skulle den nya, sammanslagna kommunen heta. Kommunvapnet fick bli Alvastra kommuns bidrag. Nu firar Ödeshögs kommun 50 år.

Anne-Sofie Brax ägnar nu massor med tid åt att skanna in gamla Ödeshögsbilder. Här är hon själv med mamma på torget 1970.

Anne-Sofie Brax ägnar nu massor med tid åt att skanna in gamla Ödeshögsbilder. Här är hon själv med mamma på torget 1970.

Foto:

ÖDESHÖG2019-08-28 17:00

Det var alltså 1969 som de två landskommunerna Alvastra och Ödeshög slogs ihop.

Länsstyrelsen ansåg att det nya kommunnamnet borde bli Lysing, det gamla häradsnamnet, men kommunfullmäktige valde ändå centralortens namn. Ödeshög.

– Det ansågs vara både en marknads- och informationsmässig fördel, berättar historikern Kalle Bäck, att kommunen fick samma namn som sin centralort. Det är lätt att hitta på kartan.

Varför blev då Ödeshög en gång centralort här? Varför inte Hästholmen, som ändå en gång varit stad? Eller Stora Åby, som in på 1800-talet var större än bondbyn Ödeshög?

– Det sistnämnda var Handelsman Johannas förtjänst, säger Kalle Bäck.

Det var Johanna Pettersson, handelsman i centrala Ödeshög, som såg till att orten fick torgdagar, ett apotek och ett stensatt torg – och alltså växte från obetydlig bondby till en viktig plats.

– Annars hade kanske Stora Åby fortsatt att vara huvudsocken, säger Kalle Bäck. Och om inte reformationen varit, så kunde klostret ha funnits kvar och Alvastra hade varit en viktig plats. Kanske hade Hästholmen blivit centralort.

Under en vecka, 14-22 september, firas kommunsammanslagningen för 50 år sedan på flera sätt. Ett utförligt program finns på www.odeshog.se.

På lördagen har Husqvarna AB öppet hus i sin 50-årsjubilerande fabrik. På kvällen firas Ansgarsförbundets 80-årsjubileum i Röks kyrka och dagen därpå firar Ödeshögs församling en massa jubiléer, bland annat att det är 60 år sedan kyrkans inre vändes.

På måndagen talar arkeolog Markus Lindberg om centralorten Hästholmen under medeltiden och dagen därpå sjunger förskolorna på torget. Kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD) berättar om Ödeshög på Solgården och på biblioteket berättar Kalle Bäck mer om Ödeshög för 50 år sedan på tisdagskvällen.

Där blir det också bildvisning på onsdagsförmiddagen. Sopplunch serveras i Hästholmens bygdegård och på kvällen genomför Östergötlands museum en vandring i bynn och berättar om den nyligen gjorda byggnadsinventeringen.

Torsdagen bjuder på naturfilmen "Bäcken" i Hästholmens bygdegård. Det är prisbelönta Johan Karlsson som har filmat Tåkern- och Ombergsbygden. På lördagen blir det kommundag med massor med aktiviteter på torget, bland annat tårtkalas – och möjlighet att gå upp i vattentornet (som 60-årsjubilerar) och skåda utsikten. Kalle Bäck kommer igen på söndagen med en historisk vandring i Trehörnabygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om