Nylagat med få halvfabrikat, mysig och varm miljö. I Ödes- hög finns motbilden till opersonliga matleveranser till äldre som Corren speglat i en serie artiklar.
-- Alla som vill äta är välkomna till Solgården, även kommunanställda eller anhöriga till de äldre, säger samordnaren Birgitta Andersson eller Bibbi som hon kallas av de flesta.
Pensionärerna har också möjlighet att köpa hem mat. Mellan 150 och 160 portioner brukar säljas per dag, vissa dagar mer, vissa mindre.
Allt är nylagat för dagen och körs till de längre bort belägna enheterna i värmeboxar. Förutom äldreboendena går maten även till servicehuset, gruppbostaden för funktionshindrade och hemtjänsten. Omkring 40 lunchgäster kommer till Solgårdens matsal.
Denna fredag är speciell. Det bjuds både på hemlagad biff med lök och lunchunderhållning.
Sedan klockan 9 på morgonen står Ing-Marie Karlsson, Jeanette Svensson och Anita Karlsson i köket och tillreder biffar. Omkring 500 biffar räknar Ing-Marie Karlsson att det har blivit denna dag.
Hon gick kommunens vuxenkurs i storköksmatlagning 1996 till 1997, sedan dess har hon jobbat på Solgården. Precis som de andra bor hon i kommunen, många av de köksanställda känner de som äter deras mat väl.
-- Vi har inga chefer i köket, säger Marianne Waldau. Bibbi sätter ihop menyn, sedan går hon ut till oss och frågar vad som måste beställas.
Så har det inte alltid varit, men personalen bekräftar att den nyordningen har fungerat mycket bra och lett till att alla känner sig delaktiga. Förutom dagens rätt tillagas specialmat efter behov. Genom fortbildningskurser uppdateras personalen om hur maten ska sammansättas.
-- Allt från matpyramiden ska finnas med, säger Bibbi som också vet vilka som är matgästernas favoriter. Dit räknas bland annat pannbiffarna. Andra favoriter i repris är Fisk Utö med en slags tomatsås, köttbullar och smörgåsbord. Typisk östgötamat är grön ärtsoppa. Men även de äldre blir yngre i sina smakpreferenser. Korv med bröd och hamburgare efterfrågas allt mer, liksom färska grönsaker.
Det bakas också, hela veckans vetebullar och kakor till helgen.
-- Det är bra som det är, säger Bibbi, samtidigt som hon är väl medveten om att Ödeshög håller på att se över hur köksfunktionerna i kommunen ska kunna samordnas.
Visst kan det gå att få ner kostnaderna. Man kan dra ner på personal och införa mer halvfabrikat. Man kan bygga om köket så att det går att laga maten i förväg och frysa eller kyla ner den. Men det kräver stora ombyggnader och andra mervärden kan gå förlorade, menar hon.
-- Då kanske det inte blir det här intima att de kan komma ner till oss och köpa ett par bullar eller så ...
Många äldre i ödeshög