Ödeshög byter fot om biogas

Ödeshögs kommun byter fot och avvaktar med en satsning på biogas för bilar. Istället får producerad gas gå till el och värme.

Ödeshög2013-08-06 17:03

På så sätt sänks kommunens egna driftskostnader.

– Det är vårt beställarombud Elva AB som dragit i handbromsen och rått oss att som en försiktighetsåtgärd välja denna aväg istället, säger kommunens byggnadschef Emil Wissman.

Storskalighet ny linje

Han nämner att det är Svensk biogas AB:s inslagna linje att köpa mer storskaligt som fått kommunen att ompröva bedömningen av risktagandet.

Kommunen befarar helt enkelt att inte få tillräcklig efterfrågan på sin småskaligt producerade biogas.

Det var annat ljud i skällan när kommunfullmäktigeför ett drygt år sedan tog beslutet att genomföra satsningen och låna upp 30 miljoner kronor. Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) framhöll vilken stor efterfrågan det fanns på biogas och genomdrev beslutet med stöd av KD, M, C och S.

Fanns tvivlare

Mp, Fp och Ödeshögspartiet såg dock risker och ställde inte upp på beslutet.

Emil Wissman var inte ens anställd hos kommunen när politikerna tvistade om satsningens ekonomiska hållbarhet, men han framhåller att situationen har ändrats sedan dess.

Emil Wissman understryker också att det aldrig varit tal om någon 30 miljoners-satsning på fordonsgas, långt därifrån.

Två rötkammare

Hälften av de 30 miljonerna kronorna gäller ofrånkomliga kvalitetshöjningar av reningsverket medan den andra hälften skulle gå till investeringar i två rötkammare och en uppraderingsanläggning för fordonsgas.

Fortfarande ska det rötas, avlopsslam blandas med restprodukter från en potatisfabrik, och blir metangas. Men istället för en förädling till fordonsgas investeras i en gasmotor för 4 miljoner som ska producera el och värme så att elförbrukningen vid reningsverket blir kostnadsfri.

Samtidigt blir både reningsverket och det närliggande vattenverket uppvärmt genom denna variant av biogas.

Säljer elöverskottet

Överskottet av elproduktionen säljer sedan kommunen till elleverantör.

– Med detta alternativ blir investeringen för kommunen lägre samtidigt som avkastningen blir lika hög som förut. Investeringen betalar sig på väldigt kort tid, säger Emil Wissman.

Kommunstyrelsen har godkänt den nya inriktningen på gasrötningen. Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP) yrkade på återremiss till arbetsutskottet för vidare utredning, men beslutet togs utan votering eller några reservationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om