- Det pratas om oss i hela landet, och SVT planerar att köra tester på vårt nät. Det här blir ett bredbandsnät i ordets rätta bemärkelse med möjlighet till multimedia, video och bild. Den stora biten är faktiskt teve och telefoni, säger IT-chefen Alberto Nekovski.
Senast 2005 ska kommuninvånarna i Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre (Vökby) få tillgång till bredband. Då ska de kunna ta del av både IT, datakommunikation, telefoni och teve via bredband. Vökby kommer att sälja dessa tjänster och stå för driften.
Tänkta kunder är både företag och privatpersoner. Att även erbjuda teveanslutning kan verka överflödigt, men det är det definitivt inte efter 2008. Då släcks nämligen det analoga nätet ner, och då krävs det digitalboxar och parabol för att kunna se på teve. I det läget kan en bredbandsanslutning vara ett konkurrenskraftigt alternativ.
Redan 1 oktober ska bolaget starta, och för närvarande håller tjänsten som vd på att utlysas. I en första fas ska det bli fem till sex nyanställningar, senare kan det bli upp till 11, varav ungefär hälften tekniker och hälften administrativ personal.
Varför valet föll på kommunen Ödeshög och inte på någon annan av de fem kommunerna, som samarbetar om bredbandsutbyggnaden, förklarar kommunalrådet Jan-Olof Gustafsson (c) så här:
- Ödeshög ligger centralt vid E4:an, och samverkan mellan kommunerna går ut på att olika kommuner tar ansvar för olika saker, säger han.
Förutom att det ger nya arbetstillfällen ger det också nya sorters jobb, och en del av den kompetensen kan finnas utanför kommunen i Norrköping eller Linköping, resonerar han. I sådana fall är det en fördel att arbetsplatsen ligger nära motorvägen.
- Vi har mycket traditionell industri i övrigt, och då är det kul att få hit IT, säger han.
Samtidigt hoppas han också att det kan leda till inflyttning. Inte bara av dem som jobbar för bolaget utan även till alla de fem kommunerna eftersom både företag och privatpersoner kan få bättre bredbandsanslutningar. Till och med bättre än de stadsnäten i storstäderna har att erbjuda.
De fem kommunerna blir delägare i aktiebolaget med 20 procent aktiekapital på 1,6 miljoner kronor var. De pengarna finns inte avsatta i investeringsbudgeten för Ödeshögs del. Men Jan-Olof Gustafsson betonar att pengarna ska komma tillbaka inom en snar framtid, det finns ett klart avkastningskrav på bolaget.
Totalt uppgår bredbandsinvesteringen till 15 miljoner kronor för Ödeshögs del, därav är en tredjedel EU-finansierat. Den närmaste tiden kommer det att hållas informationsträffar. I Ödeshög blir det två träffar 15 och 17 september i församlingshemmet kl 19. Informationsträffarna kommer att hållas även i de andra kommunerna.