Den 29 april började Christina Blom från Motala sin tjänst och veckorna har gått åt till att bekanta sig med medarbetare och sätta sig in i verksamheterna. Men även att göra omvärldsbevakning för att se vad som sker lokalt, regionalt och nationellt.
– Just nu försöker jag bilda mig en uppfattning om hur vi ska jobba med den omställning vi står inför i socialtjänsten. Jag besöker också arbetsplatser i den mån det är möjligt.
Hon kommer från ett jobb inom Region Östergötland som verksamhetschef för Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.
Hur känns det med nya jobbet?
– Det känns jättebra att komma till en liten kommun. Jag valde att söka jobbet för att jag vill jobba nära politik och verksamhet. Region Östergötland är en stor organisation och där var jag längre ifrån beslutsfattarna. Nu tänker jag att det blir roligare att få jobba närmare verksamheterna och besluten.
Socialtjänsten står inför en ny lag som beräknas träda i kraft den 1 juli 2025. Hela verksamhetsområdet ska ses över för att arbeta mot en mer långsiktig och hållbar socialtjänst. På lokal nivå i Ödeshög tycker Christina Blom att demografin tillsammans med kompetensförsörjningen är de viktigaste områdena att förbereda sig inför.
Enligt henne kommer antalet invånare över 80 år i Ödeshög att öka med 200 personer de närmsta tio åren. Samtidigt ökar inte de arbetsföra i kommunen i samma omfattning. För att möta denna utveckling är digitalisering ett av områdena som hon ser som nödvändigt att jobba med. Men i det arbetet betonar hon att det ska ske med värdighet för invånarna.
– Vi tittar till exempel på läkemedelsrobotar för att få stöd i verksamheten och vi har infört planeringsverktyg digitalt. En del lösningar kan vara individuellt anpassade.
En läkemedelsrobot skulle till exempel kunna ge brukaren rätt medicin och dos vid rätt tidpunkt och därmed kunna frigöra tid för vårdpersonal. Christina Blom tycker det är viktigt att skapa förutsättningar för personalen att göra det som de är bra på.
– Våra undersköterskor till exempel ska vara ute i vården, man ska inte lägga för mycket administration på dem eller för mycket restid. Vi ska frigöra resurser för att de ska kunna göra det de är utbildade till och är bra på.
Hur vill du göra för att locka hit kompetensen som kommunen behöver?
– För att bli den där goda arbetsgivaren måste vi ha bra introduktioner och om man väljer att sluta ska vi också ha avslutningssamtal för att se vad vi kan bli bättre på. Vi måste se till att det finns möjlighet till kompetensutveckling, vi ska ha kontinuerlig apt (arbetsplatsträffar reds.anm) och vi ska vara en närvarande och bra ledning. Det är grundfaktorer som gör att du trivs på jobbet och vill vara kvar.
Chefer vill ju aldrig prata om löneläget, men är det något ni kommer att titta på?
– Den vill jag passa på. Det är en förhandlingsfråga mellan fackförbund och arbetsgivare, så det kan jag inte svara på. Jag är inte heller insatt i hur lönenivåerna ligger.
Att arbeta i en liten kommun med dess utmaningar ser hon som en stor fördel.
– Jag tror att de små kommunerna kan vara framgångsrika i omställningar och utvecklingsfrågor. Det är också viktigt att bygga allianser med andra kommuner. Det arbetet ser jag fram emot då jag ingår i ett socialchefsnätverk med 12 andra kommuner, och jag ingår även i ett nätverk med regionen där jag jobbat tidigare. För att klara dessa omställningar behöver vi hjälpas åt att söka samarbete mellan kommunerna.