Ny regissör i Alvastra

Helena Collert, Stockholm, blir ny regissör för Alvastra krönikespel ”Makten och härligheten”. Krönikespelet 30-årsjubilerar i sommar.

Helena Collert. Hon säger sig ha gjort en skarp berabetning av originalmanus utan att ha tagit bort eller ändrat på något väsentligt.

Helena Collert. Hon säger sig ha gjort en skarp berabetning av originalmanus utan att ha tagit bort eller ändrat på något väsentligt.

Foto: Privat

ödeshög2017-04-01 07:00

Ett regissörsbyte kittlar förstås publikens nyfikenhet lite extra, men hade skett även om det inte vankats jubileum.

– Vi brukat normalt byta efter tre år, så det var dags nu, säger Birgitta Söderlund, ordförande för Alvastra krönikespel.

Föreningen ser ett egenvärde i att skifta regissör med jämna mellanrum för att få Gunnel Bergströms originalmanus sett med ständigt nya ögon.

Helena Collert efterträder Bernt Lindqvist även om det förra året inte var någon regissör alls av den enkla anledningen att spelet gjorde ett uppehåll, en bidragande orsak var att det behövdes en ekonomisk återhämtning.

Helena Collert har lite som på ett bananskal halkat in på Alvestauppdraget. Hon och Birgitta Söderlund träffades på en premiärfest på Östgötateatern (Birgitta arbetar som sufflör på teatern).

– Vi satt och pratade och jag kände att vibbarna mellan oss stämde så himla bra, berättar Birgitta om hur kontakten inleddes.

Helena Collert är både skådespelare och regissör, det vill säga hon har skådespelarbakgrund men har alltmer glidit över till att regissera.

– Hon har bra energi, nya fräscha idéer och ett bra tänkesätt, anser ordföranden om den nya regissören som medverkade på krönikespelets årsmöte förra helgen.

Helena Collert presenterade sitt arbetsteam som består av Pelle Halvarsson, musikansvarig, AnnaKarin Ranelf, sångansvarig, Julia Klingvall, dans, samt Patrik Petersson, ljus och ljud. Ranelf och Petersson fanns med i sina roller också vid senaste krönikespelet.

Hur kommer det sig att du tackade ja till erbjudandet att bli ny regissör.

– Jag blev sugen på Östergötlands historia och så är spelplatsen vid klosterruinen så otroligt vacker. Ett helt fantastiskt ställe. Ytterligare en faktor som bidrog var att jag åter en gång får möjlighet att jobba ihop med min man, Pelle Halvarsson, en otroligt duktig musikarrangör.

Alvastra krönikespel får ett årligt kommunalt bidrag på 25 000 kronor. I år satsar man lite mer än tidigare år som ett led i 30-årsfirandet och har därför ett extra bidrag på 20 000 kronor. Hela produktionskostnaden ligger på 300 000 kronor.

Förvaltningens förslag till kultur- och fritidsnämnden är att en fjärdedel av det begärda extrabidraget ska beviljas, allstå 5 000 kronor.

På vårträffen 27 maj visar det sig vilket intresse det finns för att vara med i spelet och agera.

– Det känns ganska hoppfullt, säger Birgitta Söderlund om vad hon hitintills snappat upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om