Under onsdagen sa riksdagen ja till regeringens förslag om ändringar i minerallagen som innebär att Natura 2000-tillstånd inte ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas. De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2024.
Reglerna påverkar företaget Greenna Minerals planer på att starta en gruva för att utvinna sällsynta jordartsmetaller i Norra kärr söder om Ödeshög. En beviljad bearbetningskoncession innebär att företaget får ensamrätt till fyndigheten under 25 år vilket möjliggör fortsatt planering inför ansökan om miljötillstånd för bedrivande av gruvverksamhet.
Urbergsgruppen är en av flera grupper som arbetar aktivt för att stoppa en gruva i Norra Kärr. Carina Gustafsson sitter i föreningens styrelse.
– Både den EU-förordning som trädde i kraft i maj och den svenska regeringens lättnader går gruvindustrins väg. Det känns konstigt att man kan ändra på lagstiftning för att få som man vill. Tecken tyder på att gruvföretag kan få finansiering av EU för att starta upp nya gruvor. Den politiska världen går gruvindustrins ärenden just nu.
Leading Edge Materials, moderbolag till Greenna Minerals, beviljades bearbetningskoncession redan 2013. Efter en överklagandeprocess avslogs ärendet då det ansågs förutsätta att ett Natura 2000-tillstånd först hade beviljats.
Inför ansökning om bearbetningskoncession bjuder Greenna Mineral nu in till ett samråd. Syftet med samrådet är att skapa goda förutsättningar för den pågående processen med framtagande av miljökonsekvensbeskrivning. Greenna Minerals planerar i ett senare skede söka ett Natura 2000-tillstånd, när det finns detaljerade planer på bolagets verksamhet i området.
Urbergsgruppen planerar att skicka in ett yttrande under samrådstiden.
– Just nu håller vi på att jobba fram det tillsammans med vår miljöjurist Gunilla Högberg Björck så jag kan inte gå in i detaljnivå på innehållet, säger Carina Gustafsson.
Jonas Andersson, kommunalråd i Ödeshögs kommun tillhör Moderaterna, ett av partierna som varit med och beslutat om förenklingarna för gruvindustrin.
– Jag är inte emot att förenkla regler så länge man inte tappar något på vägen som är av vikt. Det är mitt diplomatiska svar.
Jonas Andersson menar att de inte är för en gruva om det inte går att säkerställa naturen runt omkring.
– En annan fråga som inte tagits upp i debatten är att man behöver garantera att det är svenska intressen som tar hand om gruvbearbetningen. Den får inte hamna i fel länder och i fel händer. Vi i Ödeshög och Jönköping vill inte stå med Svarte Petter när gruvbrytningen är avklarad och ett oseriöst bolag lämnar. Här har Sverige som stat ett ansvar.
Han berättar att han precis fått till sig samrådsunderlaget och att det är för tidigt att säga något än.
– Troligtvis kommer vi yttra oss, jag kan inte tänka mig något annat. Vi har till sista juni på oss att svara.
Sedan två veckor är Kurt Budge ny vd för Leading Edge Materials. Han lämnade Beowulf Mining efter att företaget fått bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk. Vi har försökt nå honom utan att lyckas. På Leading Edge Materials hemsida skriver han:
"Jag är väldigt exalterad över att gå med i Leading Edge Materials. Eftersom EU strävar efter tryggad leverans av kritiska råvaror och stödjer etableringen av nya gruvor på kontinenten, är företagets tillgångar i Sverige och Rumänien otroligt välpositionerade.”